Sayfalar

29 Mart 2011 Salı

Çocuklarınıza aşırı koruyucu davranarak onlara zarar verirsiniz ..

'Çocuklarınıza aşırı koruyucu davranmayın'

Eyüboğlu Eğitim Kurumları Çamlıca Kampüsü'nde düzenlenen Rehberlik Birimi İlkbahar Veli Sempozyumu'nda 243 veliye sertifika verildi. Sempozyumda konuşan Uzman Psikolog Fatma Torun Reid, "Çocuklarımız mutlu olsunlar diye aşırı koruyucu ve kurtarıcı davranmaya çalışıyoruz. Oysaki mutluluk yan bir kazanımdır, amaç değil" dedi.
Eyüboğlu Eğitim Kurumları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi İlkbahar Veli Sempozyumu 26 Mart Cumartesi günü Çamlıca Kampüsü’nde gerçekleştirdi. Sempozyuma; 30 yılı aşkın süredir yurtiçinde ve yurtdışında psikoterapi çalışmaları yürüten ve UNICEF’e danışmanlık yapan Fatma Torun Reid konuşmacı olarak katıldı. Birey, aile ve çiftlere yönelik klinik çalışmalar yürüten Reid, “Doğrularımız yanlışlarımızla çocuklarımız ve biz” konulu bir konuşma yaptı. “Kültürel mirasla gelen doğrularımız ve yanlışlarımız”, “anne ve baba tutumları ve etkileri”, “ebeveyn tipleri” ve “sık görülen yanlışlarımız” gibi konuları değerlendiren Reid, anne ve babaların çocuklarına karşı aşırı hoşgörülü, aşırı koruyucu ve aşırı kurtarıcı davranmalarını eleştirdi. Reid, “Acıkmışsındır yemek ye, üşürsün üstüne bir şey giy diyerek çocuğun midesi ve vücudu yerine kararlar veriyoruz. Hala elinde kaşıkla çocuğunun peşinde koşan anneler var. Çocuğun yapacağı şeyi sürekli ertelemesi ya da unutması annesinin her zaman ona hadi yap diye uyarıda bulunmasından kaynaklanır. Çocuklarımız mutlu olsunlar diye aşırı koruyucu ve kurtarıcı davranmaya çalışıyoruz. Oysaki mutluluk yan bir kazanımdır, amaç değildir. Başarılı olan, kendine güvenen, paylaşan, dürtülerini kontrol edebilen, hedefleri olan birisi daha mutlu olacaktır” dedi.

Çocuklarınıza ödül vermek yerine cesaretlendirin, övün
Reid konuşmasında ayrıca velilere şu tavsiyelerde bulundu: “Çocuklarınızla diyaloglarınızı her zaman sorgulayın, kendi hayatlarınızdan çıkarımlar yapın. Çocuklarınıza bol bol ödül vermek yerine cesaretlendirin, sınırlarını bilerek övün. İletişim kanallarınızı hep açık tutun. İletişime açıksanız çocuğunuz sorunlarını sizinle rahatça paylaşacaktır. Ergenlik her şeye hayır deme dönemidir. Bunu engellemeye çalışmayın. Güçlü olmanın yolları çok farklı şekillerde ortaya çıkar. O yüzden hayır deme dönemlerinde kontrollü ve bilinçli davranın.”

243 veli sertifika aldı
Sempozyumda ayrıca 4 farklı sunumun yer aldığı iki ayrı oturum yapıldı. İlk oturumda “Ergen olmak da zor, ergenin anne babası olmak da”, “Kaygımla baş etmeme yardım et anne!”, “Çocuklarımız ekran başında fazla mesaideler mi?” başlıklı konular ele alınırken, ikinci oturumda “Sorumluluk kimde?”, “Ergenin dünyası ve iletişimin gücü!”, “Ceza değil, disiplin!” ve “Değişen zaman, değişen sınırlar” konuları değerlendirildi.

Sempozyumda Eyüboğlu Eğitim Kurumları bünyesinde gerçekleştirilen Aile Okulu’nda 2 ay boyunca eğitim alan 243 veliye de sertifikaları verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi