Çocuğunuz altını ıslatıyorsa
Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tacettin İnandı, Türkiye"de 4 yaş üstü her 100 çocuktan 10-20"sinin altını ıslattığını bildirdi.
MKÜ Halk Sağlığı Uzmanı ve Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Tacettin İnandı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuğun sosyal gelişiminin önemli bir parçası olan, ancak zamanında verilmeyen tuvalet eğitiminin, bireyin, erişkin yaşlara kadar altını ıslatma problemiyle karşılanmasına yol açtığını söyledi.
Tıp dilinde "enürezis" olarak bilinen altını ıslatma probleminin, Türkiye"de 4 yaş üzeri her 100 çocuktan 10-20"sinde görüldüğünü belirten Doç. Dr. İnandı, Mustafa Kemal Üniversitesi bünyesinde, 2 bin 984 çocukta, anket yöntemiyle yaptıkları araştırmada, 4 yaş üstü kızların yüzde 7"sinin, erkeklerin ise yüzde 11"inin altını ıslattığı tespit ettiklerini bildirdi.
Doç. Dr. İnandı, aldıkları aile öykülerinde, çocukların altını ıslatma nedenleriyle ilgili olarak da genetik sorunların yanı sıra daha çok aşırı sevgi ve baskının önemli bir etken olduğu sonucuna ulaştıklarını ifade ederek, "Çünkü bir çocuk altını ıslattığında annesi "normaldir daha küçük diyorsa" bu çocuk bu davranışından vazgeçmiyor. Altını ıslatma davranışı erişkin yaşlara kadar gidebiliyor. 18 yaşına kadar bu sorunu devam edenleri görüyoruz" dedi.
Altını ıslatan çocukta daha çok psikolojik neden ve ailenin tutumunun
araştırılması gerektiğini bildiren Doç. Dr. İnandı, aileye yeni bir çocuğun gelişi, okula başlama ve aile içi şiddetin de bu davranışı tetiklediğini bildirdi.
Doç. Dr. İnandı, "Anne babalar çocuklarına 1.5-2 yaşından sonra tuvalet
alışkanlığı kazandırmaya çalışsın. Daha erken yaşta bu alışkanlığı kazandırmak, çocuklarda baskı oluşturarak ters tepki yaratıyor" diye konuştu.
Altını ıslatma problemi olan çocukların yaş ilerledikçe psikolojik sorunların ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Doç. Dr. İnandı, bu çocukların derslerinde başarılı olamadığını ve arkadaşlarıyla iyi bir ilişki kuramadığını kaydetti.
-"TAKVİM, BULUT VE GÜNEŞ YÖNTEMİ" -
Sorunu bulunan çocukların mutlaka doktora yönlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. İnandı, bunun yanı sıra çeşitli ödüller verilerek de bu alışkanlığından vazgeçirilebileceğini söyledi.
Altını ıslatma problemi bulunan çocuklara takvim, alarm gibi çeşitli yöntemler uygulandığını belirten İnandı, şöyle devam etti: "Takvim yönteminde okuma yazma bilenler altını ıslatmadıkları günleri yazıyor. Okuma yazma bilmeyen çocuklardan da altını ıslattıkları gün için bulut, ıslatmadıkları için de güneş yapmasını istiyoruz. Ailelere de altını ıslatmadığı gün sayısının fazlalığına göre çocuklara çeşitli ödüller vermelerini öneriyoruz. Bu sayede birçok çocuk bu problemden kurtarılabiliyor."
Doç. Dr. İnandı, ailelerin çocuklarına altını ıslattığı için asla kızmaması, ölçülü davranması gerektiğini belirterek, "Özellikle gece yaşanan altını ıslatma sorunu tamamen bilinç dışıdır. Bu konuda çocukları suçlamak, aşağılamak, başkalarının yanında komik duruma düşürmek çocuğa yapılabilecek en büyük kötülüktür" dedi.
Altını ıslatan çocuğa kızmayın
Gece uyurken altını ıslatan çocuğunuza kızıp, sorunu onda aramayın. Çünkü bilimsel araştırmalar; genellikle altını ıslatan çocukların anne babalarının da aynı problemi ebeveynlerine yaşatmış olduğu gösteriyor.
Memorial Etiler Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Gökhan Mamur, “Çocuklarda alt ıslatma” hakkında bilgi verdi.
Çocuğunuz kuru yatağa hasret kaldıysa…
Çocuğunuzun mahcup bakışlarıyla size “günaydın” demesi, her sabah çamaşır makinesinde çarşaf yıkamanız, yatağı havalandırmak için balkona çıkarmanız, bir anne veya baba olarak sizin için olağan bir sabah olabilir; çünkü çocuğunuz yine yatağına altını ıslatmış.
Gece idrar kaçırma (Enuresis nocturna) çocuk sağlığı ve hastalıklarında çok sık rastlanılan çok sık rastlanılan şikayeterden biridir. Anne babalar genellikle çocuklarının alt ıslatma sorunundan daha çok ruhsal bir sıkıntılarının olup olmadığından endişe ederler. Halbuki bazen alt ıslatmanın psikolojik bir durum ile ilgisi yoktur. Beş yaşa kadar birçok anne ve baba bu sorunun artık ortadan kalkmış olması gerektiğini ve geçmediği takdirde bir hastalığın söz konusu olduğunu düşünürler. Ancak bu doğru bir yaklaşım değildir.
Çocuğunuz alt ıslatmasının nedeni psikolojik ya da fiziksel olabilir
Gece alt ıslatma iki şekilde görülür:
• Birincil: Çocuk doğduğundan beri en az ayda iki kez yatağını geceleri ıslatmaktadır.
• İkincil: Çocuk son 6 aydır tamamen kuru olmasına rağmen tekrar ıslatmaya başlamıştır.
İkincil gece alt ıslatmanın arkasında genelde bir neden vardır ve bu neden ortadan kaldırıldığında sonuç alınabilir. Bu sebepler arasında başka bir eve taşınma, boşanma veya okul sorunları gibi ruhsal sorunlar olabilir. Bunların yanı sıra; idrar yolu enfeksiyonu veya şeker hastalığı gibi fiziksel hastalıklar da söz konusu olabilir. Bir de çocuğun yaşantısı içinde düzen değişiklikleri olabilir (Örneğin çok su içmeye başlama, uyku saatlerinin kayması gibi) Neticede doktorunuza başvurduğunuzda olası değişiklikleri onunla paylaşmalı ve sorunun üstesinden gelmeye hep birlikte çalışmalısınız.
Çoğu zaman birincil alt ıslatma ile karşı karşıya kalınmaktadır. Burada stres veya davranışsal sorunlar söz konusu değildir. Araştırmalara göre gece birincil gece alt ıslatmanın en önemli nedeni kalıtsaldır. Eğer tek ebeveyn çocukken aynı durumu yaşadıysa, çocuğunda olma olasılığı %44; her iki ebeveyn de bu durumu yaşadıysa çocukta olma olasılığı %77 olarak saptanmıştır. Yani çocuğunuz altını bu şekilde ıslatıyorsa ona kızmayın; çünkü bu durum büyük ihtimalle sizin ona verdiğiniz genlerle ilgilidir. Üstelik ona kızmamak için bir neden daha vardır. Bu genler nedeniyle o da kendi çocuğundan dolayı aynı durumda kalıp, sizin ne yaşadığınızı bire bir öğrenecektir. Çocuklarda alt ıslatmayı ilgilendiren ENUR 1 ve ENUR 2 adında iki gen tespit edilmiştir. Bu genlerden ilki 13. kromozomda, diğeri de 12. kromozomda bulunmaktadır. Bu genleri taşıyan çocuklarda gece alt ıslatma olasılığını yaşama bu genleri taşımayanlara kıyasla daha çoktur. Anne veya baba çocukken gece altını ıslatmadıysa çocuklarında bunu yaşama olasılıkları %15’dir.
Geceleri çocukların alt ıslatmalarının 3 nedeni vardır:
1. İdrar kesesi kasları arasında dengesizlik vardır. Yani idrarın dışarı çıkmasını engelleyen kas, mesanenin kasılmasını sağlayan kaslardan daha zayıf olabilir.
2. Mesane küçük olabilir ve normal miktarda idrar için yetersiz olabilir.
3. Normal boyuttaki mesanelerinin tutabileceği idrardan daha fazlası üretilebilmektedir.
Bunun nedeni:
a. Yatmadan 2 saat önceki dönem içinde çok sıvı tüketiyor olabilir.
b. Çocuk başka bir hastalığı nedeniyle idrar sökücü kullanıyor olabilir.
c. İdrar yolu enfeksiyonu veya şeker hastalığı olabilir.
d. Hormonal dengesizlik olabilir.
Çocuğunuz çok derin uyuyor olabilir
Bazı çocukların anne ve babaları ise ısrarla çocuklarının çok zor uyandığını ve gece uyandırıp tuvalete götürmek istediklerinde bile uyandıramadıklarını ifade ederler. Yıllar boyu araştırmalar bu durumun gece alt ıslatma ile bir ilgisi olmadığını belirtmiştir. Ancak Kanada’da yapılan bilimsel bir çalışmada gece uyuyan çocuklara kulaklıklar takılmış ve ses şiddeti kademe kademe yükseltilerek çocukları uyandırmaya çalışmışlardır. Çok daha yüksek seslere maruz kalmalarına rağmen uyanamayan çocuklarda gece alt ıslatma istatistiksel olarak daha sık görülmüştür.
Sonuç olarak genelde çocuklar babalarının geceleri altını ıslatmayı durdurduğu yaşa kadar altlarını ıslatmaya devam edebilirler. Bu durumun önüne geçmek için kullanılan yöntemler konusunda mutlaka çocuk doktoruna başvurmanız gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
*********************
Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi