Sayfalar

6 Mart 2011 Pazar

Çocuklarda Yeme Davranışı Nedir

Bebeklerde Yeme davranışlarımızı etkileyen etmenler

Günümüzde çok çeşitli gıdaların varlığı bu gıdalar üzerinde düşünmeksizin onların tüketilmesine neden olur. Bazı uz*manlar çocuklarda obezitenin artmasının nedeni olarak çok çeşitli yiyeceklerin varlığını göstermektedirler.

Belirli bir yemek düzenin olması çocukların hem sağlıklı bes*lenmenin ne olduğunu öğrenmeleri hem de ailenin diğer birey*leri ile ilişki kurarak sosyalleşmeleri bakımından önemlidir.

Çocuklar reklamların özellikle kendilerine hedef kitle olarak seçtikleri gruptur. Çocuklar hem reklamların hedefleri olma*ları bakımından hem de hazır yiyecek lokantalarının artan sayısı ve bu hazır yiyeceklerle birlikte verilen oyuncaklardan ötürü aslında ciddi bir tacizle karşı karşıyadırlar. Bu konuda çocukların en büyük koruyucuları da yine anne babalan ola*caktır.

Çocuklar anne babalarının stres gibi olumsuz duygular kar*şısında geliştirdikleri savunma mekanizmalarını taklit ederler. Eğer bir çocuk annesinin mutsuz olduğu zamanlarda ra*hatlamak amacıyla yiyeceğe yöneldiğini görerek büyüyorsa kendisi de benzer bir savunma mekanizması geliştirebilir.

Aile içi ilişkiler çocukları yakından etkileyen bir başka önemli faktördür. Depresyon, kaygı, stres gibi faktörler ye*tişkinlerin olduğu kadar çocukların beslenmeleri üzerinde de etkilidir.

Çocuklar anne babaların besinlere yükledikleri anlamlardan da etkilenerek büyürler. Bazı besinlerin sosyal ve kültürel anlamları vardır bizim için. Bizler büyürken özel bazı besin*lerin kültüre özgü anlamlarını içselleştiririz de aynı zaman*da. Sözgelimi bizim kültürümüzde dinin etkisiyle domuz eti tercih edilmeyen bir besindir.

Çocuklar başkaları tarafından hazırlanan besinlerle büyür*ler. İlk etapta onların ne yiyeceğini anne babaların oluştur*dukları yiyecek alternatifleri belirler. Bir grup anne baba ço*cuklarına salam, sucuk gibi besinleri çekinmeden verebilir*lerken bir başka grup anne baba çocuklarını bu tür yiyecek-lereden kaçınarak büyütürler.

Anne ve babaların sağlıklı beslenme konusundaki bilgi ve bilinç düzeyleri çocuklarının beslenme biçimlerini önemli öl*çüde belirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi