Bebekler İçin Mama Tarifleri
İshale Karşı Tuz Şeker Eriyiği
Eczanelerde hazır olarak da satılmaktadır. Acil durumlarda evde de hazırlayabilirsiniz.
- 5 su bardağı kaynatılmış soğutulmuş su
- 2 çorba kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı yemek karbonatI
Meyve Püresi
Ek gıdalara geçişin 2. ayında uygulanabilir. Bebek önceden tüm bu meyvelere alıştırılmış olmalıdır.
Soyulmuş bir elma, yarım muz, 2 kuru incir, yarım su bardağı suda kısık  ateşte pişirilir. Pişince cam süzgeçten geçirilip suyu ilave edilir.
Sütlü Maydonoz Püresi
Ek gıdalara geçişin ikinci ayında uygulanabilir.
2 çorba kaşığı irmik, 2 çay bardağı su ile pişirilir. İyice pişince  yarım çay bardağı süt ilave edilir. 1 çay kaşığı sıvı yağ ile 1 çorba  kaşığı ince kıyılmış maydanoz eklenir
Havuç Püresi 
Ek gıdalara geçişin ilk ayında uygulanabilir.
1 havuç yarım litre suda pişirildikten sonra püre haline getirilir.  İçine kızarmış ekmek, 1 kaşık ufalanmış peynir ve bir tatlı kaşığı  zeytinyağı eklenir
Ispanak Püresi
Ek gıdalara geçişin 2. ayında uygulanabilir.
Bir buçuk su bardağı sebze suyuna bir çorba kaşığı pirinç unu ilave  ederek 15 dakika pişirilir. Üzerine 2 çorba kaşığı haşlanmış elde küçük  parçalara ayrılmış ıspanak eklenerek 5 dakika daha pişirilir. Daha sonra  rendelenmiş peynir ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenir.
YOĞURTLU SEBZE ÇORBASI
Ek gıdalara geçişin ilk ayında uygulanabilir.
- 1 kepçe yoğurt
- 1 patates ( ve daha önce bebeğe tattırılmış çeşitli sebzeler)
- 1 yemek kaşığı buğday veya pirinç unu
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Az miktarda tuz
Yoğurt su ile sulandırılır, sebzeler doğranır, tahıl grubundan birisi ve sıvı yağ ilave edilerek pişirilir.
SEBZE ÇORBASI
Verilen malzemeler 2 porsiyona göredir.
- 1 küçük havuç
- 1 orta boy patates
- 1 orta boy domates
- 1 yemek kaşığı (mercimek, bulgur, veya pirinç)
- 1 yemek kaşığı sıvı yağı
- Az tuz
Sebzeler küçük küçük doğranır, 1 yemek kaşığı tahıl unu, 1 yemek kaşığı  sıvı yağ , az tuz konularak pişirilir. Cam süzgeçten geçirilir.
1 tatlı kaşığı kıyma da eklenebilir
KARIŞIK SEBZE MAMASI
Başlangıçta koyu çorba, ilk haftadan sonra koyu püre şeklinde hazırlanır.
- 3 fincan su,
- bir tutam tuz,
- 2 orta boy havuç,
- 1 orta boy patates
50 dakika ağzı kapalı bir kapta pişirilir. Cam süzgeçten geçirilerek hiç  ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave  edilerek 5 dakika kaynatılır.
Bir hafta sonra:
Bu sefer havuçlar ve patatesler ezilerek püre şekline getirilerek cam  süzgeçten geçirilir. İçine yine irmik katılarak hazırlanır.
İki hafta sonra:
Yukarıdakilere ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ilave edilir. Elde edilen  püreye 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir.
Her gün yeni olarak maydanoz, ıspanak, domates enginar v.b. sebzeler eklenerek, besin zenginleştirilr.
Üç hafta sonra:
Yukarıdaki şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı pastörize tereyağı eklenir.
SEBZE SUYU
6 aylık bebekler için, ek gıdalara ilk geçişte sebze suyu ideal besindir.
- 5 su bardak su
- 1 havuç
- 1 patates
- 1 dilim kabak
- birkaç yaprak marul
- 1 elma kabuğu
Yukarıdaki besinler kısık ateşte pişirilir. Arzu edilirse az miktarda tuz ve adaçayı eklenebilinir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
*********************
Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi