İzleyiciler
6 Mart 2011 Pazar
Çocuklarda Uyku neden önemlidir?
Uyku, çocuklar için beslenmeden ya da onların güvenliğinden da*ha az önemli değildir. Uykunun, bebeğin/çocuğun sağlıklı bir şekil*de büyüyüp gelişebilmesi konusundaki büyük önemini anlayabil*mek için, bebek/çocuk yeterince uyumadığında ve/veya uykuları yeterince kaliteli olmadığında sonuçlarına bakmak gerekir. Bebek*lerin/çocukların uyaranlara karşı alıcı ya da kapalı, rahat ya da ger*gin olmalarında ve bu durumun onların sosyalleşmesi ve öğrenme yetenekleri üzerinde uykunun belirleyici rolünü düşünmek gerekir. Uyku, zihnin uyanık ve rahat olabilmesi için en önemli besin kaynağıdır. Uyku sırasında beyin bir cep telefonu gibi kendisini uyku ile yeniden şarj eder. Nasıl ağırlık kaldırmak kasları çalıştırıp güçlendirirse uyku da beyin gücünü, dikkati, zihin açıklığını, fi*ziksel ve ruhsal rahatlığı arttırır. Kişinin potansiyelini en iyi şekil*de kullanmasını sağlar.
Sağlıklı bir uykunun özellikleri ve çocuklarda uyku problemi
Uyku süresi yeterli olmalı.
Kesintisiz ve kaliteli bir uyku olmalı.
Bebeğin/çocuğun biyolojik ritmine uygun bir uyku düzeni olmalı.
Yetersiz ve kalitesiz uyku bebeğin/çocuğun sadece gecesini böl*mez, onun tüm gününü etkiler. Uykusuzluk gün içinde bebeğin/ço*cuğun zihninin bulanık, dikkatsiz olmasına, fiziksel olarak da hi-peraktif ya da tembel olmasına neden olur.
Bebeklerin ne kadar uykuya ihtiyaçları vardır?
Doğumdan sonraki ilk haftalarda bebekler günlerinin 15-16 saati*ni uyuyarak geçirirler. Üçüncü aydan sonra bebeklerin gün içinde*ki uyku süreleri 14 saate düşer. Elbette, bebeklerin uyku sürelerine ilişkin bu saatler sadece ortalama değerlerdir. Bebeğiniz birkaç saat daha fazla ya da birkaç saat daha az uyuyor olabilir; ancak genel olarak bebeğiniz sağlıklı ve huzurlu ise anne babanın kay*gılanmasına gerek yoktur.
Bebeklerin ne kadar uyudukları bir günden başka bir güne farklılık gösterebilir. Ayrıca bebekler arası bireysel farklar da dik*kate alındığında bebeklerin gün içinde ne kadar uyudukları ve ih*tiyaçları olan uyku süreleri mizaç özelliklerine göre de değişebilir.
Bebeğinizin ne kadar uykuya ihtiyacı olduğu, uyku düzeni do*ğumdan sonraki altıncı haftada büyük ölçüde netlik kazanır. Be*beklerin uyku vakitleri her geçen hafta büyüdükçe değişir. Bebek*lerin doğumdan önce bile günün saatlerine paralel olarak dinlen*dikleri ya da hareket halinde oldukları zamanlar farklılık gösterir. Gün içinde daha hareketli olurken geceleri daha sakin olup uyur*lar. Bu düzenleri genellikle doğumdan sonra da devam eder. Be*beklerin doğumdan sonraki ilk haftalarda uyanmadan geçirdikleri ortalama en uzun uyku süreleri dört saat iken üçüncü aydan son*ra bu süre altı ile sekiz saate çıkar. Daha sonra da en uzun uyku*larını geceleri uyumaya başlarlar.
Yeni doğan bebeklerde uyku
Zamanla bebeklerin uykularının kalitesi de değişir. Yeni doğan bebeklerin uyku döngüleri REM uykusu ile başlar. Genellikle REM uykusuna düzensiz nefes alış verişler, bacak ve kolları ani olarak hareket ettirmeler eşlik eder.
Bebeklerin uykuları genel olarak hafif ve derin uyku olmak üze*re ikiye ayrılır. Derin uykunun süresi ilk haftalardan itibaren artar. Bebeklerin ve çocukların derin uyku süreleri yetişkinlere göre daha uzundur. Bebekler derin uyku sırasında neredeyse hiç hareket et*mezler, nefes alış verişleri düzenli ve derindir.
9.-12. aylarda bebeklerin genellikle gece uykuları ortalama 10-12 saattir. Gündüzleri de iki kez uyurlar. Bu aylarda bebeklerin gece uyanarak beslenme gereksinimleri de ya tamamen bitmiştir ya da çok azalmıştır.
Gün içindeki uykularının azalması belki bebeğinizin akşamları biraz daha uzun uyumasını gerektirebilir. Bebeklerin 20 dakika erken yatırılmaları, 20 dakika daha uzun uyumaları onların dav*ranışlarında oldukça etkilidir.
Bebek , Baby,türkçe,Bakımı , Beslenmesi ,Sağlığı
Bebek,
Çocuklarda uyku
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
*********************
Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi