Sayfalar

İzleyiciler

29 Mart 2011 Salı

Çocuk odalarından gece lambası

Çocuk odalarından gece lambalarını kaldırın

Doç. Dr. Ergun Çetinkaya, büyümeyi artırıcı ve ergenliği başlatıcı özelliklere sahip olan Melatonin Hormonun çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Işığı sevmeyen, ışıkla karşılaştığında engellenen melatonin için yatak odalarımızdan, özellikle çocuklarımızın uyuduğu odalardan gece lambalarını kaldırmamız gerekiyor" dedi.
Özel Ankara Endomer Pediatrik Endokrinoloji Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ergun Çetinkaya, büyümeyi artırıcı ve ergenliği başlatıcı özelliklere sahip olan Melatonin Hormonun çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Işığı sevmeyen, ışıkla karşılaştığında engellenen melatonin için yatak odalarımızdan, özellikle çocuklarımızın uyuduğu odalardan gece lambalarını kaldırmamız gerekiyor" dedi.

Melatonin Hormonunun sağlıklı bir yaşam için çok önemli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Çetinkaya, çocuklarda büyümeyi artırıcı bir özelliğe sahip olduğunu bu hormonun özellikle geceleri önem arzettiğini belirterek şunları söyledi:
"Çocuklar uyudukça büyürler. Bu konuda büyümeyi artırıcı bazı önlemler vardır. Bunlardan biri de yaşamımızda büyük öneme sahip olan melatonin hormonu. Bu hormonun üretimi ve salınımı karanlık ile başlar, aydınlık ile sona erer. Gece saat 23.00 ile 05.00 arasında salgılanan melatonin 02.00-04.00 arasında en yüksek değerlerine ulaşır. Aydınlık döneminin uzaması veya aniden ışığa çıkılması melatonin üretimini durdurur."

Görme engelliler daha şanslı

Görme engelli kişilerde kanser olma olasılığının diğer kişilere göre daha az olduğunun altını çizen Doç. Dr Ergun Çetinkaya Geceleri her yerin aydınlık olması durumunda yaşamımızın olumsuz etkileneceğini belirtti. Işıklı ortamda uyumanın zararlı olduğunu vurgulayan Çetinkaya, "Bu farkında olmadan insan hayatında melatonin hormonunun azalması anlamına geliyor. Işıklı ortamlar bu hormonu azaltırken aynı şekilde depresyon da melatonin hormonunu olumsuz etkiliyor" dedi.

Televizyon karşısında uyumanın zararlı olduğunu ifade eden Dr. Ergun Çetinkaya, "Karanlıkta uyumalıyız. Uyurken mutlaka kullanmak gerekiyorsa solgun ve kırmızı ışık tercih etmeliyiz. Televizyon karşısında uyuklamamalıyız. Düzenli ve yeterli uyumalıyız. Mümkünse gece çalışmalarını gündüze kaydırmalıyız. Stres, üzüntü ve öfkeden uzak durmalıyız. Alkol, sigara, kahve, fazla çay tüketmemeli, uykudan önce egzersiz yapmamalıyız" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi