Sayfalar

4 Mart 2011 Cuma

Anne sütü, sabah akşam farklı etki yapıyor

Extremadura Üniversitesi (İspanya) bilim insanları son araştırmalarına dayanarak, gündüz pompalanan anne sütünün, bebeklere yine gündüz verilmesini öneriyorlar.




Çünkü gündüz üretilen sütün bileşimi gece üretilenden farklı deniyor Nutritional Neuroscience dergisinde. Gece sütü mesela uyumayı kolaylaştıran maddeler içerirken, gündüz sütü uyarıcı içerikler içermekte.


Bu nedenle sabah pompalanan sütün gece verilmesi mantıklı değil diyor araştırmayı yöneten bilim kadını Cristina Sanchez. Anne sütü çeşitli besleyici maddeler, bağışıklık faktörleri, hormonlar ve diğer biyolojik aktif maddelerden oluşan bir karışım. İçerikleri bebeğin büyümesine paralel olarak onun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde değişmekte. İspanyol bilim insanları şimdi yalnızca bebeğin yaşının değil gündüz ve gece farkının da önemli olduğunu buldu. Araştırmacılar 24 saat içinde otuz kadından pompalanan süt örneklerini incelerken özellikle de nükleotitler üzerinde durmuşlar.

Kalıtımın yapıtaşları olan bu biyomoleküllerin başka işlevleri de var. Mesela bazıları uyku getirirken, diğerleri uyarıcı görevini görüyor. AMP, GMP ve UMP adlandırılan uyku getirici varyantların en fazla olduğu zaman dilimi akşam saat sekizden, sabah sekize kadar devam ediyor. Uyarıcı olarak bilinen CMP ve IMP nükleotitleri ise gün içinde çoğalmakta. Uzmanlar bu nedenle gün içinde pompalanan sütün gece değil gündüz verilmesini öneriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi