Sayfalar

5 Haziran 2011 Pazar

Mutlu Hamilelik Nasıl Olur ?

Mutlu Hamile Olmak

Anne baba olmak hemen hemen bütün evli çiftlerin en büyük hayalidir. Bir bebeğin varlığıyla birlikte aile kavramının pekişeceği gibi bir duygu toplum tarafından da kabul gören bir düşüncedir.
Bundan dolayıdır ki kadın ve erkek evlendiği andan itibaren ne zaman çocuk sahibi olacakları yönünde sorularla karşılaşırlar. Anne olmak bütün toplumlarda son derece önemli ve kutsal bir kavramdır ve bizim gibi birbirine bağlı kültürlerde bu önem daha da artmaktadır.


Hamile olmaksa bir kadına en yakışan,en hoş süreçlerden biridir. Hamileliği sırasında bir kadının çevresinden daha fazla anlayış gördüğünü,istekleri konusunda daha duyarlı olunduğunu,yardım ve destek konusunda çevrenin daha cömert davrandığını biliyoruz.Bu anlayış ve destek asında zaman zaman sıkıntılı anlar da yaşanabilen hamilelik sürecinin daha rahat geçirilmesine de yardımcı olmaktadır.

Her şeyin ötesinde çok önemli bir konu vardır: Anne adayı mutlu mudur ya da mutlu bir hamilelik mi yaşamaktadır?

Bunu belirleyen bazı faktörler vardır:

  • Hormonların Etkisi,
  • Psikolojik Değişim,
  • Fiziksel Değişim,
  • Çevrenin Etkisi.
  • Hamilelikte Hormonların Etkisi

Hamileliği başlatan da bitiren de hormonlardır dersek abartmış olmayız. Gebeliğin bütün gelişim süreçlerinden ve anne adayının yaşadığı bütün ruh hallerinden doğrudan doğruya hormonlar sorumludur. Özellikle ilk aylarda görülen mide bulantıları,halsizlikler,iştahsızlık ve isteksizlik gibi durumlar hep bu salgılanan hormonlardan kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla yoğun bir hormonal faaliyet içinde olan anne adayının bedeni,tamamen bebeği beslemek ve korumak amacıyla programlanmıştır. Bu nedenle anne adayının yaşadığı ani iniş çıkışları anlayışla karşılamak gerekir. Bazen ciddi sıkıntılara yol açabilen bütün bu farklı dönem ve tutumları hamilelik kaprisleri olarak yorumlamadan önce bu şekilde düşünmekte fayda var. Hamilelik sanıldığı kadar kolay bir süreç değildir ve anne adayını ciddi anlamda zorlayabilir,özellikle ilerleyen aşamalarında yorucu dönemler yaşatabilir.

Hamilelikte Psikolojik Etkenler

Hamilelik eğer istenen ve beklenen bir hamilelikse psikolojik olarak daha rahat atlatılabilir ve fazlaca gerginliğe yol açmaz. Ancak anne adayının en çok sıkıntı yaşadığı nokta eskisi kadar güzel olmadığı endişesini yaşaması ya da çirkinleştiğini düşünmesidir. Burada fiziksel değişimin elbette büyük etkisi vardır ancak fiziksel değişime bakış açısını oluşturan duygu durumu tamamen psikolojiktir.

Hamilelikte annenin bebeğiyle ilgili beklentileri ve kaygıları ve eğer sorunlu geçen bir hamilelik de varsa,Hamilelik Depresyonu olarak bilinen rahatsızlığı tetikleyebilir.

Özellikle:
  • Devam eden ve uzun süren mutsuzluk,keyifsizlik hali.
  • Hiçbir şeyden zevk almama,isteksizlik.
  • Sürekli bir uyuma isteği.
  • Karamsarlık.
  • İçe kapanıklık.
  • Dikkatini toplamada sorun yaşamak.
  • Öfkeli ve sinirli olmak.
  • Aşırı hassasiyet ve alınganlık gibi duygu durumları varsa ilk olarak bu türde bir depresyon düşünülmelidir. Hamileliğin gerçekten önemli bir dönem olduğu unutulmadan bu sürecin sağlıklı ve mutlu olarak geçirilmesi çok önemlidir.

Hormonal ve fiziksel değişimler hamileliğin doğasında olması gereken süreçler olduğundan bu iki etken için yapılacak bir şey yok ama psikolojimiz için pek çok şey yapabiliriz ve hamilelik sürecinin sağlıklı ve keyifli geçmesi adına bütün önlemleri alabiliriz.

Hamilelikte Fiziksel Etkenler

Hamilelikte anne adayının fiziki görüntüsüyle çok yakından ilgilendiğini bilmek gerekiyor.Anne adayının zaman zaman endişeye kapıldığı durum bu fiziki değişimlerdir. Çünkü giderek kilo almaktadır ve aynadaki görüntüsü konusunda kaygı duyabilir. Vücudunun doğum sonrası eski formuna dönüp dönmeyeceği, eşinin kendisini yine çekici bulup bulmayacağı gibi fiziki görünümüyle ilgili bir takım sıkıntılar duyması normaldir ancak bunları sorun haline getiren bir anne adayının hamileliği çok sağlıklı geçmeyecektir.

Aslında özellikle anne sütü emziren annelerin doğum sonrasında eski formlarına çok çabuk olarak döndükleri bilinmektedir. Dolayısıyla öncelikli amaç hamilelik sürecini sağlıklı ve keyifli geçirmek için gereken çabayı göstermek olmalıdır.

Hamilelikte Çevresel Etkenler

Anne adayı hamileliği sürecinde çocuğun cinsiyetinin ne olduğu,ne zaman doğum yapacağı,isim olarak ne düşündükleri gibi pek çok soruya defalarca yanıt vermek zorunda kalır. Belki bu sorular bazı zamanlar kendini gergin hissetmesine neden olabilir. Ancak yakın aile bireyleri ve eş dost gibi insanlar haklı olarak süreçle ilgili detayları bilmek isteyeceklerdir. Bununla birlikte anne adayına akıl vermek,bir düşünce ya da duyguyu kabul ettirmeye çalışmak bebeğiyle ilgili seçimlerinde gereksiz yönlendirmelerde bulunmak yanlış tutumlardır. Özellikle doğumla ve bebeğin sağlığıyla ilgili konulardan bahsederken olumsuz örnekler vermemeye özen göstermek gerekiyor.Bu bakımdan çevredeki bireylerin çok duyarlı olması gerekiyor.

Elbette bu konuda yine en büyük görev baba adayına düşüyor.
Hamilelikle ilgili bütün aşamalarda mutlaka eşinin yanında olması hem psikolojik hem de manevi anlamda destek olması büyük önem taşıyor. Bebekle ilgili alışverişlerde ve doktor kontrollerinde birlikte olmak eşler arasındaki ilişkiyi güçlendirmesi bakımından da son derece yararlı.

Anne adayının hissettiklerine karşı anlayışlı ve duyarlı olmak,doğacak çocuğun iki kişinin ortak çocuğu olduğunun binciyle hareket etmek ve annenin hassas olduğu konuları asla alay ya da şaka konusu yapmamak gibi noktalarda dikkatli davranmak gerekiyor.

Öneriler

Hamilelik gibi özel ve son derece anlamlı bir dönemin öncelikle mutlu geçirilmesi gerekiyor. Uzun bir ömür içinde her zaman yaşama şansımızın olmadığı gerçekten çok özel bir dönemdir hamilelik ve sonuçta elde edilecek hediye de her şeye değer.

Üstelik yapılan araştırmalar,hamilelikleri sürecinde mutlu,keyifli,çevresiyle ve kendisiyle barışık,uyumlu ilişkiler yaşayan ve olumlu bir ruh hali içinde olan annelerin bebeklerinin de son derece mutlu ve uyumlu bireyler olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla bu konuda çok dikkat ederek ve sadece hamileliğin keyfini alacak şekilde yaşamaya özen göstererek mutlu bir hamilelik dönemi geçirmekten daha önemli hiçbir şey yok. Fiziksel görüntünüz zaman içinde eski haline dönecektir. En azından siz sağlıkla dünyaya getirdiğiniz bebeğinizle birlikteyken fazladan birkaç kiloyu o kadar dert etmeyeceksiniz. Zaman her şeyi halleder,yeter ki sabırlı olun.

Ama öncelikle mutlu bir hamile olun.Mutlu bir anne ve mutlu bir bebek dünyanın en muhteşem varlıklarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi