Sayfalar

İzleyiciler

15 Haziran 2011 Çarşamba

Savunmasız olan bebeklerin güvenliğini sağlamak için

Bebekler özellikle yeni doğan bebekler ilk zamanlar oldukça savunmasızdırlar. Her ne kadar ayağa kalkıp hareket edemeseler de muhtemel kazalar karşısında bir şey yapacak durumda değildirler. Dolayısıyla ebeveynler olarak sizin bebeğinizin emniyetini sağlama konusunda 1. derecede sorumluluğunuz vardır. Bebeğinizin emniyetini sağlamak için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz.
1. Bebekler hassas olurlar. Onun için bebeğinizle sert ve hareketli oyunlar oynamayın. Onu severken incitmemeye çalışın. Unutmayın bebeğinizin kemikleri daha çok hassas ve kırılgandır.
2. Mümkünse evinizde hayvan beslemeyin. Eğer besliyorsanız da bebeğinizden onu uzak tutmaya çalışın. Aynı odalarda bulundurmayın.
3. Bebeğiniz eğer evde o an bebek koltuğunda duruyorsa koltuğu emniyetli bir yere koyun. En emniyetli bölge yerdir. Koltuğu, masa ya da sehpa üzerine koymak yerine yere koymanız bebek için daha emniyetlidir.
4. Bebeğinizle arabanızda seyahat ederken, bebeğinizi arka koltuğa kendi bebek koltuğuna koyun ve arkada kendi bebek koltuğunda otursun. Bebek koltuğunuz da emniyet kemeri ile sabitleyerek yerini sağlamlaştırın. Kullandığınız koltuğun bebeğiniizn yaşına uygun koltuk olduğundan emin olun. Örneğin, anakucağı da denilen araç koltuğu bebekler doğduktan itibaren 12-13 kiloya gelinceye kadar kullanılır ve bu koltuklar arabada aracın gidiş yönünün tersine doğru yerleştirilirler. Burdaki amaçlardan biri ani fren halinde bebeğin boynuna zarar vermemektir. Zira, bu şekilde bebek aracın gidiş yönünün tersine doğru oturduğundan dolayı ani fren halinde, sarsılmadan dolayı olabilecek boyun hasarlarına karşı korunaklı olurlar.
5. Bebeğinizi arabanızda kesinlikle tek başına bırakmayın. Özellikle sıcak yaz aylarında ve araba camları kapalıyken. Bebeğiniz aşırı sıcak ve havasızlıktan ölebilir. Bu tür haberleri sizler de işitmişsinizdir. Onun için bebeği arabanızda yalnız bırakmamak çok önemli bir emniyet kuralıdır. Şöyle düşünün; en çok değer verdiğiniz şeyi, bir aracın içinde sahipsiz bir şekilde bırakabilir misiniz?
6. Bebeğinizi açık camları olan bir yerde tutmayın. Üşütebilir. Biliyorsunuz bebekler soğuğa karşı çok hassastırlar ve onlar biz yetişkinler gibi değildirler.
7. Bebeğinizi evde tek başına bırakmayın. Bu aslında bebeklik dönemini atlatmış küçük çocuklarınız için de geçerlidir. Herhangi bir kazaya karşı bu konuda titiz davranın.
8. Ev içinde hareket ederken bebeğinizi de düşünerek hareketlerinizi daha dikkatli ve güvenli yapın. Olabilecek her türlü kaza riskini düşünerek hareket edin. Bunu sakın bir paranoya gösterisi olarak algılamayın. Kazaların nereden ve nasıl geleceği belli olmaz. Mesela bebeğe banyo ettirirken küvetine kaymayı önlemek için havlu gibi bir şey sermek gibi. Bu örnekleri siz kendi evinizin durumunu düşünerek çoğaltabilirsiniz. Evde eşya ya da sıcak su, çay vs taşırken bebeğinizin yanından geçerseniz, özelikle dikkat edin.
9. Bazı çalışan ebeveynler bebeklerinin gündüz bakımı için bebek bakıcısı tutabilmektedirler. Bu konuda da ebeveynler olarak çok ince eleyip sık dokumanız gerekir. Bakıcının bu konuda eğitimli, tecrübeli ve güvenilir olması çok önemlidir.
10. Bebeğiniz odasında uyurken ara sıra kendisini kontrol edin.
11. Bebeğe zarar verebilecek cisimleri ondan uzak tutmaya çalışın.
12. Eğer sobalı bir evde yaşıyorsanız, bebeğinizi sobadan, soba üzerindeki sıcak sulardan uzak tutun.
13. Açık pencerelere dikkat edin. Bebeğiniz 2 yaş civarına geldiğinde sandalye üzerinden, koltuk üzerinden açık pencerelere kolayca ulaşabilir.
14. Bebeğinizi seramik zeminler ıslakken, düşme riskine karşı orada yürümesine müsaade etmeyin.
15. Bebeğinizin emekleyerek veya yürümeye başladıysa, yürüyerek ulaşabileceği alanlarda; ilaç, açıkta temizlik malzemesi, çamaşır suyu v.b. şeyler bırakmayın. Bu tür malzemelerin kapakları genellikle çocukların açmasına karşı güvenlidir. Kapakların iyicene kapatıldığına emin olun.
16. Bebeğiniz yürümeye başladı ise, onun ulaşabileceği mekanlarda içi su dolu kova ve leğen bırakmayın. Bebekler boğulmaya karşı kendilerini koruyamazlar.
17. Otoparklarda bebeğinizi aracınızdan indirirken, onu otoparka gelen ve giden araçlardan koruyun. Eğer, anakucağındna yere bırakacaksanız veya ayakta durabiliyor ve yere bırakıyorsanız, arabaların geçmediği bir noktada muhafaza ediniz. Zira, araç içindeki sürücü alçak mesafedeki objeleri özellikle bu mekanlarda göremeyebilir ya da bebeğinizin ani bir hamle ile aracın önüne çıkmasına siz engel olmalısınız.

******************************* Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi