Özellikle hamilelik döneminde anne adayı ve gelişen bebek için büyük önem taşıyan süt ve süt ürünlerinde gereken hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir. Bunlardan biri de bruselladır.
Brusella nedir?
Brusellaya hastalık ile adı taşıyan brusella bakterisi neden olur. Bu bakteri insan, sığır, koyun, keçi ve domuzlarda görülebilir. Brusella bakterisi düşük, kısırlık ve meme hastalıklarına yol açar.
Brusella nasıl bulaşır?
Brusella mikrobu, hasta hayvanların dışkı, süt ve atık yavru zarları ile çevreye bulaşır ve insanlarda hastalığa yol açar. Ayrıca insanlara bakteri kapmış et veya süt - süt ürünlerinin sindirim yolu, enfekte hayvan dokusu, kanı, lenfasının, bütünlüğü bozulmuş deri, konjunktivaya (gözün dıştan görülen beyaz kısmıdır) direkt teması ve infeksiyöz aerosollerin nefesle alınması ile bulaşabilir. Brusella bakterisinin kuluçka evresi 6 - 20 gündür.
Brusella belirtiler nelerdir?
Brusella mikrobu karaciğer, lenf bezleri, salgı bezleri, dalak ve sinirlere yerleşir. Pek çok ateşli hastalıkla aynı belirtileri gösterir. Ancak brusellada özellikle kas ağrıları ve terleme çok daha yoğundur. Bazı vakalarda ise titreme şeklinde gelen, çok yüksek olmayan ateşe neden olabilir. Diğer belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık ve buna bağlı olarak da kilo kaybı yer alır. Hastalık birkaç hafta sürebileceği gibi birkaç ayda da devam edebilir. Bruselladan sonra değişik patolojik değişiklikler görülebilir. Bazı durumlarda bruselladan sonra granulomatöz (inflamasyonla seyreden tüberküloz), hepatit, artrit, spondilit (ağrılı, ilerleyici bir romatizmal hastalıktır), anemi, lökopeni (kanda bulunan akyuvarların azalması), trombositopeni (kandaki trombosit sayısının azlığı), menenjit, üveit (gözün iris kısmında iltihaplanma), optik nörit (görme sinirinin, gözün arka kısmındaki bölümünün ani görme kaybı ile karakterize iltihabı durumu) ve endokardit (kalp valvülleri yahut iç zarının enflamasyonu) görülebilir.
Brusella tanısı nasıl konulur?
Tanı için gerekli testlerin seçiminde hastalığın hangi evresi önemli rol oynar. Brusella ateşli dönemdeyken doğrudan kan testleri yapılır. Ancak hastalık kronikleşmişse serolojik yöntemlere kullanılır. Bunun için Rose Bengal Testi (RBPT) ile % 98 güvenilirlikte teşhis yapılabilir. Teşhis için enfeksiyonun derecesi belirlenmek zorundaysa Serum Aglütinasyon Test'i (SAT), Komplement Fiksasyon Testi (KFT) veya Coomb's testi uygulanabilir.
Brusella tedavisi nasıl yapılır?
Hastalığın tedavisi muhtelif antibiyotikler kullanılır. Birkaç hafta boyunca birden fazla antibiyotiğin kombine halde kullanılması gerekir.
Brusellanın fetus üzerinde etkisi nedir?
Hamilelikte bulaşan brusella bakterisi düşük veya yüksek ateşten dolayı erken doğuma neden olabilir. Ayrıca bebekte bir anomali veya sakatlık da ortaya çıkabilir. Brusella tedavisi hamilelikte fetusa zararı olmayacak uygun antibiyotikler ile uygulanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
*********************
Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi