Sayfalar

15 Haziran 2011 Çarşamba

Bebek Yemekleri - Çorbalar




0-1 yaş çocuklara verilecek yiyeceklerin hazırlanması yetişkinler için hazırlanan yiyeceklerden farklılık gösterir.

Bu farklılıklar :
Yeni doğan bebeklerin emme ve yutma refleksi daha fazladır. Ancak altıncı aydan sonra besinleri ağzından çevirerek kısmen çiğner.
Esas çiğneme dişlerin çıkmasından sonra yani, 1 yaşından sonra başlar. Bu nedenlerle ilk bir yaşına kadar besinler, sulu, ezilerek, yumuşak şekilde verilir.
1 yaşından sonrada kemikli, büyük parçalı etler, kızartma, kavurma türü ve acılı besinler verilmez.
Sindirim sistemi enzimleri bazı besinlerin sindirimi için yeterli değildir. Özellikle unlu besinlerin sindirimi dördüncü aydan sonra başlar ve yaşına kadar giderek normale ulaşır. Bu nedenle unlu besinler dördüncü aydan sonra verilmelidir.
Yağ sindirimi normal olmakla birlikte fazla yağlı yiyecekler çocukların ishal olmasına sebep olur. İshal yağdan eriyen vitaminlerin kullanılmasını engeller.
Fazla şeker ve şekerli besinler de ishale neden olduğu gibi, dişlerin sağlığı için de önemlidir.
Besin Grubu

Günlük Miktar
1 - 2 yaş3 - 6 yaş
1-Süt ve ürünleri -Kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli kalsiyumun en iyi kaynağı 500ml500ml süt veya yoğurt 25 gr. peynir 100 gr. süt yerine geçer.



2-Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagil, fındık vb. - Protein, demir,çinko ve bazı B vitaminlerinden zengin. Kurubaklagil, fındık, fıstık gibi yiyeceklerde E vitamini ve magnezyum, yumurtada A vitamini var.
60-70 gr 90-100 gr1 adet yumurta , 1 kaşık kıyma veya küçük parça et, balık eti, tavuk, 3-4 kaşık kurubaklagilli bir yemek.



3-Taze sebze ve meyveler - Havuç ve yeşil yapraklı sebzeler A vitamininden, portakal, mandalina vb. meyveler ile yeşil yapraklı sebzeler, çilek, domates, kivi C vitamininden zengin olup taze sebze ve meyveler E vitamini, folat ve riboflvinden de zengindir
250 gr 300 gr
4-5 kaşık pişmiş yemek veya salata, büyüklüğüne göre 2-3 adet meyve, (turunçgil, domates, şeftali, elma vb.)




4-Tahıllar - Ekmek, bisküvi vb. - Pirinç, bulgur, makarna, un, Enerji kaynağı, biraz protein ve bazı B vitaminleri sağlar, bulgur en değerli olanıdır.

40 - 50 gr50 - 100 gr1-2 dilim ekmek, 4-6 kaşık pilav veya makarna, dolma ve yemek, kek, kurabiye içinde.


Çocuk besinlerini 3 esas 1-2 ara öğünde almalıdır. 3 ana öğünde 4 gruptaki besinlerden biri yer almalıdır. Her gruptan besin bulunursa çocuk iyot ve D vitamini dışındaki vitamin ve mineralleri yeterince alabilir. Çocuk uygun aylarda güneşten yararlandırılmalı kışında D vitamini verilmelidir. Yemeklerde iyotlu tuz kullanılmalıdır.

******************************* Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi