Sayfalar

İzleyiciler

15 Haziran 2011 Çarşamba

Çocuğu Oyun Grubuna Alıştırmak

Bütün çocuklar birbirinden ayrı bir şekilde yaratılmıştır. Gelişim süreçlerindeki tecrübeler de birbirinden farklı olabilir. Her aile kendi çocuğunu farklı şekillerde yetiştirmiş olabilir. Kimi çocuk oldukça faaldir kimisi de oldukça suskun ve içine kapanık.
Fakat bunları çocuk için bir kabahat olarak görmemek gerekir. Her çocuğu aynı kaba koyup değerlendirmek yanlış olur. Aileler de bunu bu şekilde kabul etmelidirler. Hiçbir çocuk diğerinden daha değerli değildir. Bunu böyle kabul ettikten asıl soruya geçmek gerekir. Çocuğu diğer çocuklarla oyun oynaması için nasıl alıştırabiliriz? Çocuğu oyun gruplarının içine nasıl sokabiliriz? İşte size bazı tavsiyeler.
1. Çocuk eğer kalabalık bir çocuk topluluğunun içine girmeye çekiniyorsa veya bu konuda bazı tereddütler yaşıyorsa çok fazla acele etmeyin. Bu durumda hemen onu bir gruba dahil etmeyin. Bu konuda yapacağınız baskı ters tepebilir. Bunun yerine çocuğunuzu diğer çocuklarla tek tek oynatın. Mesela bir belli zaman aralıklarıyla diğer çocuklarla teker teker oynatmaya çalışın. Böylelikle her diğer çocukları teker teker tanıma fırsatı bulacak hem de onlara alışarak üzerindeki çekingenliği atacaktır.
2. Daha sonra çocuğu oyun gruplarının içine soktuğunuz da yine sürekli sizi arıyor ve size dönmek istiyorsa kısa aralıklarla çocuğun yanına gidin. Bir süre yanında durun ve onu seyredin. O oyuna dalınca tekrar yanından uzaklaşın. Böyle yaparak çocuğun kendine olan güveni de yavaş yavaş gelmiş olur. Siz yanında olmadığınız zaman bir şey olmadığını ve güvende olduğunu anlayacaktır.
3. Çocuk diğer arkadaşlarıyla oyun grubundayken ona karşı çok müdahaleci olmayın. Bırakın bağımsız hareket etmeye çalışsın. Müdahaleci tavır onun size olan bağımlılığını daha da artıracaktır.
4. Çocuğunuzun utangaç ve çekingen tavrından dolayı onu suçlamayın. Ona kötü söz söylemeyin ve onu küçümsemeyin. Yine ona sevginizi ve şefkatinizi verin. Sabırlı olmanız çok önemli. Çocuğunuz böyle diye ona karşı olumsuz bir tutum takınmanız düşünülemez bile.
5. Çocuğunuz diğer çocuklarla oynarken onu teşvik edebilirsiniz, cesaretlendirebilirsiniz. Onun bu konudaki her iyi hareketini övün, yüreklendirin. Böylelikle çocuğa bir cesaret gelecektir. Bunu kendisinin de yapabileceğini anlayacaktır....




******************************* Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi