Her 200 anneden birinde hamilelikte gestasyonel diyabet (hamilelikte gelişen şeker hastalığı) ortaya çıkar. Bu nedenle anne adaylarına hamileliğin 24. – 28. haftaları arasında 50 gr glikoz yükleme testi (şekerli su testi) yapılır.
Şekerli su testi nasıl yapılır?
Hamileliğin 24 - 28. haftaları arasında anne adaylarına gestasyonel diyabet (gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı) taraması amacıyla 50 gr glikoz yükleme testi uygulanır. Şekerli su testi olarak da bilinen tarama aç veya tok olarak yapılabilir. Aşırı şişmanlık, iri bebek öyküsü, birinci derece akrabalarda veya daha önceki hamileliklerde gestasyonel diyabet (gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı) öyküsü
olan hamilelerde risk daha yüksek olduğundan glikoz yükleme testi daha erken evrede, ilk muayenede yapılır. Test sonuçları normal dahi olsa risk faktörlerini taşıyan anne adaylarında 24. - 28. haftalarda şekerli su testi tekrar uygulanır.
Eğer 50 gr glikoz yükleme test sonucu 140’dan yüksek olursa bu kez de 3 saatlik 100 gr oral glikoz testi (OGTT) yapılır. OGTT uygulanmadan önce anne adayına üç gün, 300 gr karbonhidrat içeren beslenme programını verilir. Hamile bu evrede normal günlük aktivitesine devam edebilir. Üçüncü gün akşamından sonra anne adayının 12 saat aç kalması gerekir. Ardından sabah 0. dakika kanı alındıktan sonra 100 gr glikoz, 5 dakika içinde içilir. Glikoz verildikten sonra birinci, ikinci ve üçüncü saatlerde glikoz (kan şekeri) için hamileden kan örneği alınır. 100 gr oral glikoz testi (OGTT) normal değerleri Açlıkta >95mg/dl 1.saattte >180mg/dl 2.saatte >155mg/dl 3.saatte >140mg/dl Yukarıda belirtilen 4 değerden 2 veya daha fazlası normal farklı ise gestasyonel diyabet (gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı) tanısı konulur.
Sonuçlarda sadece tek değerin yüksek olması durumunda ise testin bir ay sonra tekrar edilmesi uygun olur. Eğer 50 gr şeker yükleme testi sonucu 190 mg/dl’den yüksekse, 100 gr OGTT yapılmasına gerek kalmadan açlık glikoz düzeyine bakılması yeterli olur. Test sonucunda açlık kan glikozu 95mg/dl’nin üzerinde çıkarsa anne adayı gestasyonel diyabet olarak kabul edilir ve tedaviye başlanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
*********************
Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi