Sayfalar

İzleyiciler

15 Haziran 2011 Çarşamba

Çocukların oyun oynaması

 Çocukların oyun oynaması biz yetişkinler tarafından aslında pek ciddiye alınmaz. Aslında bu oyunları sadece birer oyun olarak görürüz. Bunları bir eğlence olarak addederiz. Fakat yapılan bilimsel araştırmalar ve tüm gerçekler oyunların sadece bir oyun olmadıklarını bize göstermektedir.
Oyunlar çocukların psikolojik, duygusal, sosyal, psiko- motor ve bilişsel gelişimleri için çok önemli bir yere sahiptir. Çocuklar aslında oyun oynayarak sadece bir eğlenceyi yerine getirmezler. Aynı zamanda oyun oynarken sosyalleşirler. Birbirleriyle iletişimi öğrenirler. Kas ve hareket kabiliyetlerini geliştirirler. Hayatı ve çevresini keşfederler ve keşfetmeyi öğrenirler.

Paylaşmayı, sevinci, üzüntüyü öğrenirler. Sahiplik duygusunu geliştirirler. Yaratıcılıklarını geliştirirler. Oyunlar yoluyla kendilerini gelecek yıllara hazırlarlar. Yani oyunlar çocuğun gelecek yaşamı için bir kaldıraçtır, bir hazırlık ve prova evresidir.
Çocukların oyunları ve oyuncak tercihleri dönem dönem değişiklik gösterecektir. Bu çocuğun büyüdüğünü gösterir. Çünkü çocuklar çeşitli yaş evrelerinde hep aynı şeylere ilgi duymazlar. Onun için çocuk için oyuncak seçerken onun yaş grubuna uygun oyuncaklar seçmek ve ona uygun oyunlar oynamak ideal olanıdır.
Çocuğunuzla oyun oynarken onun düzeyine inmeniz çok önemlidir. Onunla oyun oynarken yaptığı yanlışlar ve hatalar için kötü ve yanlış gibi tutumlar takınmamalısınız. Cesaretini kırmamalı, güvenini sarsmamalısınız. Güzel şeyler yaptığında onu takdir etmelisiniz. Çocuklar oyun oynarken iyi yada kötü davranışlara dikkat etmezler. İçlerinden nasıl geliyorsa, nasıl istiyorsa öyle oynarlar. Onun için siz de çocuğunuzun düzeyine inerek onunla oyun oynamalısınız. Aksi halde oyun oynarken çocuğunuzun sürekli olarak hatalarını düzeltirseniz ve sürekli yanlışlar bulursanız çocuğunuzun kendine olan güvenini sarsarsınız. Kendisini beceriksiz biri olarak hissetmesine yol açarsınız. Bırakın istediği gibi oynasın. Oyuncaklarla istediği şeyleri yapsın.
Çocuğunuzla oynarken onu bazı şeyleri yapmak konusunda eğer istemiyorsa zorlamayın. Bu ters bir etki yaratabilir. Çocuğunuzu diğer çocuklarla oynarken azarlamayın ve küçük düşürmeyin. Çok fazla müdahalede bulunmayın. Fakat oynarken olay çok farklı boyutlar kazanıyorsa, örneğin kavga çıkmak üzereyse, çocuğunuzu meşgul edecek başka şeyler bulabilirsiniz. Eline başka bir oyuncak verin ve onunla oynasın.
Çocuğunuzu oyuncağını bir başka birisine vermesi için de zorlamayın. Çünkü küçük çocuklarda oyuncağa karşı güçlü bir sahiplik duygusu vardır. Bu duyguyu yok edemezsiniz. Yok etmeye de çalışmayın. Zaten çocuğunuz belli bir döneme eriştiği zaman paylaşmayı da öğrenecektir. Oyun dediğimiz şey de işte buna yarar.
Bundan dolayı anne ve babalar çocuğun oyun sürecini doğal akışına bırakmalı ama uzaktan kontrolü de ihmal etmemelidir. Çocukla yaşına uygun oyunlar oynamalı ve oynarken de onu düzeyine inebilmelidir.

******************************* Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi