Sayfalar

21 Ekim 2011 Cuma

Meni Kesesi Hastalıkları

Meni Kesesi Hastalıkları

MENİ KESESİ (VEZİKÜLA SEMİNALİS) HASTALIKLARI
Meni keseleri iki tane olup idrar kesesinin altında prostat bezinin gerisindedir.Testisden gelen tohum boruları bunlara dökülür.Bu keseler bir boruyla idrar yoluna açılır.Meni boşaltılmazsa bu keseler ürettikleri sıvıyı idrar yoluna sızdırırlar ve insanlar bunu akıntı olarak görür.Genelde ıkındıktan sonra veya idrar yaptıkdan sonra seffaf bir akıntı olur.Bu durum bir hastalık değildir.Üç-beş gün cinsel boşalma olmazsa bu akıntı olabilir.
Doğuştan meni kesesi tek taraflı veya iki taraflı yok olabilir.Bunun yokluğu ile beraber testisten gelen meni kanalıda yoktur.Dolaysıyla bu kişilerde meni miktarı çok asdır ve spermler dışarı çıkamaz testisde kalır.Meni keseleri bir kanalla idrar borusuna açılır.Açıldıkları ağız kısmı dar ise gerisinde kist gelişir ve yine meni miktarı azalır sperm ya çok az çıkar veya hiç çıkmaz.Buna ductus ejekülatorius kisti denir.Ayrıca meni keselerinin kendisinde kistik genişlemeler olur veya iyce şişer kalır. (Hidrops kese).Meni kesesinde bol miktarda şeker (furuktoz) yapıldığından mikroplar için çok uygun bir üreme ortamı oluşturur.Meni kesesine mikropların gireceği yol genelde idrar yoludur.Kan yoluyla nadiren mikrop gelir.Verem mikrobuda meni kesesine ve meni yollarına yerleşebilir.İdrar yolundan giren mikroplar çoğukez prostatı da iltihaplandırır.Meni kesesi iltihabına “Vezikülit”denir.Doğum kontrolu yapan erkekler tam cinsel boşalma esnasında idrar yolunu sıkarak meniyi geri kaçırırlarsa kendi kendilerini iltihaplandırırlar.İdrar yolunda yaşayan ve orada zararlı olmayan mikropları geriye taşıyarak meni kesesine iterler ve iltihaba neden olurlar.Bu olayı kondom-prezervatif de yapabilir. Sonuç olarak erkeğin bu yöntemlerle doğum kontrolu yapması sakıncalıdır. İdrarını çok tutanlarda ve soğuk ortamda çalışan,soğuk yere oturanlarda da çok görülür.
Meni kesesi iltihapları hiçde az görülmeyen bir hastalıktır.Kasıklarda ,belde apış arasında ağrı ,huzursuzluk , makatta ağrı, erken boşalma, cinsel isteksizlik (nadiren cinsel istek de artış) ,bazen kanlı meni görülür.İdrara sık gitme hissi olabilir.Prostat iltihabıyla beraber ise idrarda yanma sancı ,akıntı ve hafif idrar güçlüğü olabilir.
İdrar tahlili ,meni tahlili,makattan ultrason,makattan parmakla muayene ve meni sıvısı incelenerek teşhis edilir.Tedavi için öncelikle sebep ortadan kaldırılır.Alkol ,acı ,ekşi gıdalar alınmaz.Akut devrede cinsel yaşam biraz kısıtlanır.Müzminleşmiş olanlarda buna gerek yoktur hatta teşvik edilir.İyi bir tedaviyle geçer.İleri evrede ilaca cevap vermeyenlerde veya hidrops olanlarda ameliyatla çıkartılır.Ağız kisleri ise kısırlık bölümünde anlatıldığı gibi tedavi edilir.
Meni kesesinin kanserleri yok denecek kadar azdır.
Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum Hamilelik,Tüp Bebek,Doğum,Gebelik,Annelik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi