Sayfalar

5 Kasım 2015 Perşembe

İlk doğan çocuk daha zeki

Kardeşler arasındaki zeka farknın yaşla olan etkisi Urbana-Champaign’deki Illinois Üniversitesi’nde araştırıldı. 377.000 lise öğrencinin katıldığı araştırmada ilginç bir sonuç ortaya çıktı: ilk doğan çocuklar daha yüksek IQ’ya sahip.

kardes-zekaFizikist’te yer alan habere göre doğum sırası IQ’yu etkilediği gibi kişilik özelliklerini de etkilemektedir. Örnek vermek gerekirse; ilk doğanlar son doğanlara göre daha sosyal, uzlaşmacı ve vicdanlıyken bununla birlikte daha az endişe taşıyor. Ancak bu farklar dediğimiz gibi pratik hayata çok etki etmiyor. Yani bazı durumlarda bu belirtilenin tam tersi de yaşanabilir.

Yapılan bu devasa çalışma da ailelerin ekonomik durumu, çocuk sayısı ve kardeşlerin yaşları gibi değişkenlerde kontrol edildi. Araştırmacılar daha öncede böyle çalışmaların yapıldığını fakat bu çalışmaların çok küçük örneklemlerde gerçekleştirildiğini belirttiler.


Çalışma sürecinde başka ailelerin çocukları birbirleriyle karşılaştırılmadı ve aile içerisinde -kardeşler arasında- bu karşılaştırmalar yapıldı.

Bu çalışmadan çıkarılabilecek sonuç ise şu: Çocuğumuzun doğum sırası IQ ve Kişilik konusunda çokta önemli değil.


******************************* Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi