Sayfalar

19 Nisan 2011 Salı

Normal mi? Bebeklerle İlgili Sorular

1-Yeni doğan bebeğimin baş şekli uzamış gibi ! görünüyor. Normal mi?
Bebek, doğum kanalından geçerken kafatası kemikleri üstüste kayarak geçişin kolaylaşmasını sağlar. Bu nedenle yeni doğan bebeğin başı yukarı doğru uzamış gibi görünür. Zaman içinde kendiliğinden düzelir.

2-Yeni doğan bebeğin kafasında şişlik var. Normal mi?

Doğum sırasında, özellikle zor doğumlarda kafa derisi altında değişik şekillerde cilt altı kanamaları olabilir. Hekim kontrolünde bebekte başka bir belirti yoksa bu şişliklere hiç bir şey yapmaya gerek yoktur. Bir süre sonra geçer.

3-Yeni doğan bebeğimin cildinde sivilce gibi, ufak kırmızı döküntüler var. Normal mi ?
Yeni doğan döküntüleri adı verilen bu görüntüler zamanla kaybolacak olan, pek çok bebekte görülen döküntülerdir.

4-Yeni doğan bebeğimin vücudunun bir yerinde (örneğin ense) kırmızımsı bir leke var. Normal mi?

Yeni doğan cilt lekeleri halk arasında annenin gebelik dönemine ilişkin bazı söylentilere bağlansa da (gizlice bir meyve alma) tümü ile normal olan, bebeğin cilt altı dokusu geliştikçe çoğu görünmez olacak lekelerdir. Ancak çok geniş alanı kaplayan, koyu renkli bazı ender görülen lekeler kalıcı olabilir. Hekim kontrolünü gerektirir.

5-Yeni doğan bebeğimin kalçalarının üst birleşim yerinde mor bir renk değişi mi dikkatimi çekti. Normal mi?
Mongol lekesi adı verilen renk değişimi merak edilecek bir durum olmayıp mongolizm (Down sendromu) ile hiçbir ilgisi yoktur. Çoğu bebekte görülebilir.

6-Yeni doğan bebeğim sık sık sıçrıyor, irkiliyor. Normal mi?

Doğumdan başlayarak varolan reflekslerden (iç güdüsel davranış) biride moro refleksi denilen bu sıçramalardır. Ani ses, ışık, temas gibi uyaranlarla bebekler kollarını iki yana açarak sıçrar, hatta ağlarlar. Bebek büyüdükçe bu refleks kaybolur.

7-Yeni doğan bebeğim hemen bütün gün uyuyor. Normal mi?

Doğumu izleyen ilk günlerde bebek gece ve gündüz düzeni olmaksızın 18 - 20 saate yakın uyuyabilir. Bebekten bebeğe uyku yeterliliği değişmekle birlikte anne ve bebeğin özellikle gece uyku düzeni oluşuncaya dek pek çok geceler uykusuz kalabilirsiniz. Bu nedenle her fırsatta siz de dinlenmeye, uyumaya çekilmelisiniz.

8-Yeni doğan bebeğimin gözlerinde çapaklar oluyor? Normal mi ?

Genelde doğumu izleyen günlerde hafif çapaklanmalar önemli değildir. Kaynamış çayın dem kısmından bir miktar, temiz bir kaba konularak ılık bir ısıya geldiğinde temiz bir bez, pamuk ile göz pınarından dışarıya doğru silinmelidir. Göz aklarında kızarıklık yada çok aşırı çapaklanma olursa hekim kontrolü gerekir.

9-Yeni doğan bebeğimin dilinin üstünde beyazlıklar dikkatimi çekti. Normal mi?
Pamukçuk(moniliazis) adı verilen havada her zaman bulunabilen mantar türleri, zaman zaman bebeğin dil üstünde daha çok olmak üzere ağız tavanı ve yanak içlerinde birikebilir. Başlangıç durumlarında; 1 çay bardağı kaynamış soğumuş suya 1 çağ kaşığı karbonat (hamur kabartma tozu) karıştırılarak hazırlanan sıvı, temiz bir gazlı bez ile bebeğin ağzındaki bu beyazlıklar üstüne sürülür.

10-Yeni doğan bebeğimin ilk idrar ve dışkısını geç yapması normal mi?
Genelde yeni doğanlar doğar doğmaz kısa süre de ilk idrarlarını yaparlar. İlk zamanlar idrarda üret tuzları fazla olabildiği için renk koyu renkli olup bezi boyayabilir. Normaldir. İlk dışkı, genellikle ilk 12 saatte koyu yeşil, siyahımsı, yapışkan bir şekilde olur ve 4-5 gün sürer. Daha sonra giderek açık yeşil ve sarıya döner. İlk 48 saat içinde bebek hiç dışkı yapmadı ise doktoruna başvurmakta yararlı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi