Sayfalar

19 Nisan 2011 Salı

Memeyi Kesmenin Bebeğe Etkileri


Kimi bebekler memeden kesme dönemini biraz zor atlatır. Örneğin sütten kesildikten sonra sürekli ağlayan bebekler var. Bu durum anne ve babaları da çok üzer, yıptar. Sizin bebeğiniz de sütten kesildikten sonra sürekli ağlıyorsa, yapmanız gereken tek şey bu konudaki kararlılığınızdan vazgeçmemektir. Bebek iki yaşına gelmişse ve siz bebeği sütten kesmeye karar vermişseniz, onun birkaç gün meme nedeniyle ağlamasına göz yummak zorundasınız. Bebek ağlıyor diye yeniden emzirmeye başlamak yapılacak en önemli yanlıştır. Elbette emzirmenin eksikliğini gerek bebek ve gerekse anne fazlasıyla hissedecek, psikolojik olarak etkilenecekler. Ama anne sütünün eksiğini hissettirmemek amacıyla anne sütü yerine öteki besinler koyulmalıdır. Memeden kesme döneminde yapılacak en ciddi yanlışlar arasında bebeği kreşe vermek, dadısını değiştirmek veya anne ile bebeği birkaç gün ayırmak.
Sütten kesildiği için zaten psikolojik olarak olumsuz etkilenen bebek, bu tür değişiklikler yüzünden daha da derinden etkilenir. Sütten kesme döneminde yapacağınız yanlışlar, çok ciddi olaylara neden olabilir. Örneğin bebeğiniz büyüyüp yetişkin olduğu zaman bile parmak emmeye başlayabilir, okulda başarısız olabilir. Elbette ki çoğu bebek meme verilmediği için ağlar. Ama bebek ağlıyor diye yeniden meme vermeye başlamak alışkanlığa neden olur ve memeden kesmek giderek daha da zorlaşır. Öğün atlayarak memeden kesmek en doğru yöntemdir. Anne sütünün yerine başka bir besin koyup memeden kesmek veya anne sütünü pompayla çekip bardak veya biberonla bebeğe vererek annenin memesinden uzaklaştırmak mümkündür. Meme kesmenin bir başka yolu ise direkt sütten kesmek. Bu durumda annenin memesinde süt birikebilir ve anneyi rahatsız eder. Başınıza böyle bir şey geldiyse memeye soğuk kompres yapabilir, pompa ile çekip bardak ile bebeğinize sütünüzü verebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi