Sayfalar

İzleyiciler

28 Haziran 2021 Pazartesi

Yaşa Göre Doğru Oyuncak Seçimi


Okul öncesi dönemde en iyi arkadaşlar oyuncaklardır. 

Çocuklar oyun oynarlarken gözlemlendiğinde oyuncaklarına ne kadar değer verdikleri hemen fark edilir. Okul öncesi dönemde çocuklar için en kıymetli eşyaları oyuncaklarıdır. Genellikle oyuncaklarını paylaşmak istemezler ya da hep en yakınlarında tutmak isterler. En sevilen oyuncaklar bizlerle beraber parka gider, market arabasına oturur, yemek masasında bir sandalyeye sahiptir. Çocuğumuzun bu kadar değer verdiği oyuncakları nasıl seçmeliyiz ve hangi yaşta hangi oyuncakları tercih etmeliyiz?

 


Oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı esaslar: 

Oyuncak;

-çocuğun gelişim düzeyine uygun olmalı,

-çocuğun ilgi, istek ve ihtiyaçlarına karşılamalı,

-çocuğun farklı gelişim alanlarını geliştirmeye yönelik hazırlanmalı,

- farklı amaçlarla kullanabilme özelliğine dikkat edilmeli,

-hayal gücünü uyarabilmeli,

-çocuk için  en güvenli materyallerle hazırlanmalı,

-tercihen kil, su, kum gibi doğal malzemelerden yapılmış olmalı.

 

0-6 ay Oyuncakları: 

 Bebeklerde doğumdan 2. aya kadar olan sürede işitme duyusu görme duyusundan daha gelişmiş düzeydedir. Bu sebeple çıngıraklar, ses çıkaran oyuncaklar, sesli çorap ve bileklikler bebeklerin ilgilerini çeker. 2 aydan sonra gelişen görme duyusuyla parlak ve canlı renklerde ki oyuncaklar tercih edilebilir. Kırılmaz aynalarla yansımaları görmeleri sağlanabilir. Bu dönemde her şeyi ağzına götüren bebeğin elinde küçük parçalı oyuncakların olmamasına dikkat edilmelidir.

 

7-12 ay Oyuncakları: 

6. aydan sonra oturmaya başlayan bebeklerin dikkatlerini su oyunları ve hareketli oyuncaklar çeker. Kavrayabilecekleri arabalar, bebekler, yukardan bırakıldığında yere düşen göz koordinasyonlu oyuncaklara ilgilerini verirler. Bez kitaplar ve banyo kitapları da dikkatlerini çeken materyallerdendir.

 

12-24 ay Oyuncakları: 

Yürümeye ve konuşmaya başlanan bu dönemde çocukların dikkatini hayvan figürlü oyuncaklar, taşıtlar, bebekler ve vücut parçalarını görebildikleri yap-bozlar çeker. Bu dönemde çocuklarda oyuncak seçimi başlar . Oyuncak seçimi yaparken cinsiyete yönelik kalıp yargıların oluşumunu engelleyecek oyuncaklar seçilebilir. Erkek çocuklara mavi, kızlara pembe renklerde oyuncak seçimi yerine çocuklara alternatif renklerdeki oyuncaklar sunulabilir.  Renklerin ve oyuncakların cinsiyetinin olmadığı oyuncak seçiminde unutulmamalıdır.  Kız çocuklarının arabayla, erkek çocuklarının bebeklerle oynaması cinsiyet rollerine zarar vermiş olmaz, aksine bu durum geniş bir hayal gücü ve deneyimleme olanağı sunar.

 

24-36 ay Oyuncakları:

 Bu dönemde büyük kas gelişimin ilerlemesiyle çocuklarda fiziksel aktivite gerektiren oyun ve oyuncak tercihleri görürüz. Atlamalı, zıplamalı, tırmanmalı oyunları severler. Gelişen renk farkındalığı ve ince motor becerilerle boya kalemlerine ilgi başlar. Şekilli bul-tak, tak-çıkar oyuncakları, boncuk dizme oyuncaklarından hoşlanırlar.

 

 

36-48 ay Oyuncakları: 

 Bu dönem çocukları makas kullanmaya uygun el becerilerine sahiptirler. Kesmekten ve yapıştırmaktan hoşlanırlar. Süt çocuk makasları yetişkin gözetiminde çocuklara verilebilir. Bilişsel becerilerin de gelişimiyle çocuklar eşleştirme oyunlarından zevk alırlar. Denge oyunlarını ve küp dizme, kule yapma oyunlarını sık tercih ederler. Bu dönemde set oyunları da çocukların sevdikleri oyuncaklar arasındadır (mutfak setleri, doktorculuk setleri..)

 

48-60 ay Oyuncakları: 

 Bu dönemlerde çocuklar hareketli oyunlarda hoşlanır. Gece-gündüz, sandalye kapmaca gibi grupla oynanan oyunlardan hoşlanırlar. Yetişkinleri taklit ettikleri oyuncakları tercih ederler. Oyuncak hayvanlar, evcilik setleri ve görsel dikkat oyunlarını (fark  bulma, eşleştirme gibi) oynamayı severler. İnşa oyunları, legolar ve bloklar dikkatlerini çeker.





**************Yaşa Göre Doğru Oyuncak Seçimi***************** Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi