Sayfalar

18 Temmuz 2012 Çarşamba

Biberon ve emzik kullanım süresine kadardır?

Biberon ve emzik kullanımına dikkat!

Biberon ve emziğin uzun süre kullanılması, büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların damak yapısında bozulmalara yol açıyor.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Durmuş, çocuklara erken yaşlarda kişisel ağız bakımı alışkanlığının kazandırılması gerektiğini söyledi.
Çocuklarda diş hekimi korkusunun oluşmaması için, çocukların diş problemi olmadan da diş hekimine götürülmesi gerektiğini belirten Durmuş, ''Çocukları diş sorunu olmadan diş hekimleriyle tanıştırmak bu işin altın kuralı. Çocuklar, önceden tanıştığı diş hekimlerinde korkmadan tedavi olabiliyor. Onun için 3 yaş altı çocuklar, mutlaka bir diş hekimiyle tanıştırılmalı'' dedi.
Çocukların doktorlarla tanıştırıldığı ortamın da çok önemli olduğunu ifade eden Durmuş, ''Diş hekimliği fakültelerinde 'pedodonti' bölümleri sadece çocuklarla ilgilenen bir bölüm. Çocuklarımızı hekime alıştırmak amacıyla bunun gibi, eğlendirerek tedavi yapan yerlere götürebiliriz'' diye konuştu.
Özellikle 3 yaş altı çocukların kişisel ağız bakımlarını yapamadıklarını anlatan Durmuş, bu yaşlardaki çocukların aileleri tarafından ağız bakımlarının mutlaka yaptırılması gerektiğini belirtti.

Biberon ve emzik kullanımına dikkat

Durmuş, çocuklarda, dışardan mama takviyesi ve biberonla bir takım gıdaların verilmesinin ilerleyen yaşlarda biberon alışkanlığı oluşturduğuna dikkati çekti.
Biberon ve emziklerin dişlerin çürümesinin yanında, ilerleyen yıllarda çocukların damak ve diş yapılarında da bozulmalara neden olabileceğinin altını çizen Durmuş, şunları kaydetti:
''Çocukları biberon ve emzikten uzaklaştırmak için 1 yaş sonrası kaşıkla yemek yemeye, bardakla su içmeye alıştırmak gerekiyor. Biberon ve emziğin uzun süre kullanılması büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların damak yapısında bozulmalara yol açıyor. Biberon ve emzik, çocukların dişlerinin çıkmaya başlamasından itibaren kullandırılmamalı. Bazı çocuklarda biberon ve emzik kullanımının yanında parmak emme, ağızda kalem tutma, dudak-dil ısırma gibi alışkanlıklar uzun süre devam ediyor. İleri yaşlarda diş ve diş eti bölgelerinde sıkıntı olmaması için bu alışkanlıkları uzun süre devam eden çocukların mutlaka psikolog yardımı alması gerekiyor.''

Emziğe şeker sürülmemeli

Durmuş, erken yaşta kullanılan asitli ve şekerli gıdaların ağız bakımı yapılsa da diş çürümelerini hızlandırdığını ifade etti.
Süt dişlerindeki mine yüzeylerinin daimi dişlerden daha ince olduğu için asitli ve şekerli gıda tüketilmesinin bir takım sıkıntılar meydana getirdiğini aktaran Durmuş, şöyle konuştu:
''Özellikle biberon ve emziğe şeker ya da lokum sürülerek çocuklara verilmesi oldukça zararlı. Zaten gelişmiş ülkeler şu anda 2 yaş altı çocuklara kesinlikle şeker ve tuz verilmemesi konusunda tedbirler almakta. O yüzden çocukların erken yaşlarda şeker kullanması çok tehlikeli. Bu tehlikeden en çok etkilenen organlardan birisi de dişler.''

******************************* Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi