Sayfalar

İzleyiciler

18 Temmuz 2012 Çarşamba

Biberon ve emzik kullanım süresine kadardır?

Biberon ve emzik kullanımına dikkat!

Biberon ve emziğin uzun süre kullanılması, büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların damak yapısında bozulmalara yol açıyor.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Durmuş, çocuklara erken yaşlarda kişisel ağız bakımı alışkanlığının kazandırılması gerektiğini söyledi.

9 Temmuz 2012 Pazartesi

Hamileler için Yaz Tatili Kabus Olmasın!

 Tatili ertelemeyin

Hamileler, basit tedbirlerle yaz keyfini rahat yaşayabilir.
Uzmanlar, hamilelere “Tatilden korkmayın” diyor ama “Tedbiri de elden bırakmayın” diye uyarıyor. Uzmanlar, “Seyahatlerinizi 3-6 ay arasında yapın, yaylaya çıkmayın, et yiyeceğiniz restoranın jenaratörü olup olmadığını kontrol edin” şeklinde öğütlerde bulunuyorlar.

25 Haziran 2012 Pazartesi

Çocukları televizyonun önünde tek başına bırakmayın!..

Televizyonu yalnız izlemesine izin vermeyin

Evde birlikte yemek yendiği gibi televizyonun da birlikte izlenmesi gerektiğini dile getiren Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zafer Atasoy, çocukların mümkün olduğunca tek başına televizyon karşısında bırakılmamaları konusunda aileleri uyarıyor.
Televizyon yaygın bir iletişim aracı. Tüm aile fertlerine olduğu gibi çocuklara da hitap ediyor. Eğlendirip, bilgilendiriyor ama olumsuz etkileri de var. Zaman zaman korku ve endişeye neden

Hamilelere uyarı: Yaban hayvan eti yemeyin

İsveç Yiyecek Maddelerini Denetleme Kurumu ve Ulusal Veteriner Enstitüsü yayınladıkları raporda, geyik gibi yaban hayvanı etlerinde yüksek oranda kurşun belirlendiğini açıklayarak, özellikle hamile kadınlar ile 7 yaşın altındaki çocukların bu etleri yememeleri önerisinde bulundu.
Yapılan açıklamada, ülkenin çeşitli yerlerinden alınan çok sayıda yaban hayvanı eti örneklerinde

20 Haziran 2012 Çarşamba

Çocuklar güneşte fazla kalmanın zararını ergenlikte çeker

 Yaz geldi. Deniz, güneş, kum üçlüsünün bir araya gelme zamanı… Ancak bu üçlü geleceğimiz olan çocuklarımız için güzel bir dinlenme fırsatı yaratmasının yanı sıra çok tehlikeli olan güneş yanıklarını da beraberinde getirebilir.


Güneşten doğru faydalanma, güneş yanıkları ve yapılması gerekenler
Çocukluk Döneminde Tekrarlayan Güneş Yanıkları Cilt Kanserine Neden Olabilir!
Toplumumuzda tatil deyince aklımıza ilk gelen güneş, kumsal ve denizdir. Biraz uzunca denizde kalındığında veya bronzlaşacağım diye 11:00 ile 16:00 saatleri arasında direkt güneş altına uzanıldığında güneş çarpmasından başlayarak ciddi güneş yanıklarına varan sonuçlar doğabilir. Bu tabloyu özellikle 10-15 yaş arasında kız çocuklarında sıklıkla görüyoruz. Güneş yanıklarına en fazla UV A ve UV B ışınları neden olur. Kum ve deniz güneşin bu etkisini artırır. Şemsiye altında veya gölgede bulunmak bile güneş ışınlarından korunmaya yetmez. Açık  tenli;  çilli çocukların güneşte yanma riskleri daha yüksektir. Ancak koyu  tenli çocuklar da uzun süre güneşte kaldıklarında yanabilirler. 
Leah Robbins
Yapılan bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir ki; insanların büyük çoğunluğu 20 yaşından önceki dönemde

Yemek seçen çocuk için neler yapılır?

Yemek Seçme Çocuklarda Görülen En Önemli Beslenme Sorunu

Beslenme konusunda ailelerin karşılaştığı en ciddi problem çocuklarının yemek seçmesidir. Çocuğunuz yemek seçiyorsa, ona sağlıklı ve dengeli bir beslenme alış­kanlığı kazandırmak oldukça güçleşecektir. Çocukların yemek seçmesini engellemek ve seçtiği besinleri yemesi için şunları yapabiliriz..

24 Mayıs 2012 Perşembe

Sezaryenle doğan bebeklerin, normal doğumla dünyaya gelen bebeklere oranla..

Sezaryenle doğanlarda obezite riski daha fazla

Sezaryenle doğan bebeklerin, normal doğumla dünyaya gelen bebeklere oranla iki kat daha fazla obezite riski altında olduğu belirlendi.
"Archives of Disease in Childhood" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, sezaryenin sindirim sistemindeki bakterilerin oluşumunu etkilemesi sonucu sezaryenle doğan kişilerde yiyeceklerin

22 Mayıs 2012 Salı

"Ninni çalan" emzik, erken doğan bebekler için..

 Erken doğan bebeğe ninnili tedavi

"Ninni çalan" emzik, erken doğan bebeklerin daha çabuk gelişmesini sağlıyor.



"Pacifier Activated Lullaby (PAL)" adı verilen cihazla, erken doğan bebeklerin emmek için gerekli kas hareketlerini çabucak öğrenmesini sağlamak için müzik kullanılıyor.
Florida Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı araştırma, dünya genelinde birçok hastaneye satılan cihazın erken doğan bebeklerin hastanede kalış süresini kısaltabileceğini gösterdi.

14 Mayıs 2012 Pazartesi

Gebelik sırasında anne ve fetus sağlığı tiroit bezi işlevi

 Gebelik ve tiroit

Gebelik sırasında anne ve fetus sağlığı ve iyi bir gebelik gidişi için tiroit bezi işlevi çok önemlidir. Tiroit bezi hastalıkları üreme çağındaki kadınlarda sık görülmektedir.



Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha çok iyot eksikliğine bağlı, gelişmiş toplumlarda ise daha çok otoimmün kökenli tiroit bezi hastalıklarına daha sık rastlanır.

4 Mayıs 2012 Cuma

İkiz bebek bekleyen annelerin dikkat edeceği şeyler

 İkiz bebek anneleri dikkat

İkiz bekleyen anneler dikkat! 9 aylık süreci sağlıklı geçirmek için beslenmenize özel bir önem vermeniz gerekiyor.



İkiz bebek bekleyen annelerin beslenme konusunda yaşadıkları en büyük sıkıntının 4 besin maddesinin eksikliğinden kaynaklandığını ifade eden International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, anne adaylarına özel beslenme önerileri sunuyor.

2 Mayıs 2012 Çarşamba

Hamileler için emniyet kemeri

 Hamilelere özel emniyet kemeri

İngiltere'deki Loughborough Üniversitesi'nden Prof. Dr. Serpil Acar, hamileler için özel emniyet kemeri tasarladı.



Çocuklar için arabaya sabitlenen koltuk ve kemer tasarımlarının bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Serpil Acar, bunların

17 Nisan 2012 Salı

Dijital ortam fikirlerin ve yaratıcı düşüncelerin ortaya çıkmasını engelliyor

 "11 yaşındaki çocuk, 15 yıl önceki yaşıtlarına göre 2 yıl geride"

Gazi Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Nöropsikiyatri Merkezi'nden Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay, bilişsel testlere göre, 11 yaş çocuklarının 15 yıl önceki yaşıtlarına göre 2 yıl geride olduklarının tespit edildiğini söyledi.



TBMM Bilgi Toplumu Olma Yolunda Bilişim Sektöründeki Gelişmeler ile İnternet Kullanımının Başta Çocuklar, Gençler ve Aile

9 Nisan 2012 Pazartesi

Yemek seçen çocuklar için alternatifler..

 Çocuğunuz yemek mi seçiyor?

Çocuğunuz bir şeyi yemiyorsa, başka bir yiyecekle onun yerini doldurabilirsiniz. İşte örnekleri...





Baştan kabul etmeniz gereken bir gerçek var. Hiç kimsenin çocuğu mükemmel yemek yemez, sizinki de yemeyecek, beslenme kitaplarındaki gibi harika yemek alışkanlıklarına sahip olmayacak. Aslına bakarsanız olmak zorunda da değil. Bir şeyi yemiyorsa, başka bir yiyecekle onun yerini doldurabilirsiniz. Mesela mı?

8 Nisan 2012 Pazar

Doğurganlığın kuralları yeniden yazılıyor

Kadınlar her yaşta anne olabilecek!

Türk profesör Kutluk Oktay'ın da üyesi olduğu tıp ekibi menopozu tarihe gömecek buluş için son aşamaya geldi. Independent gazetesi manşetten "Doğurganlığın kuralları yeniden yazılıyor" diye gelişmeyi duyurdu.

İnsan doğruganlığı üzerine 8 yıldan beri devrim niteliğinde araştırmalar yapan tıp ekibi yeni bir mucizeye imza atmak üzere...

7 Nisan 2012 Cumartesi

Tüp bebek tedavisinde rahim içine verilen embriyonun tutunma sorunu

 Tüp bebek tedavisinde ''gömülme'' sorununa aşı

Tüp bebek tedavisinde başarısızlık nedenlerinin başında gösterilen rahim içine verilen embriyonun tutunma sorunun ''Gebelik aşısı'' adı verilen yöntemle aşılabileceği açıklandı.



Prof. Dr. Timur Gürgan, Girit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Antonis Magkrigiannakis ve Paris ATL Genetik Tanı ve

6 Nisan 2012 Cuma

Çocuktan çocuğa değişen algılama yetenekleri

 Çocuğunuz hangi algılama yeteneğine sahip?

Çocuklarda okul başarısını arttırmada en önemli basamak, hangi tip algılama yeteneğine sahip olduğunu keşfetmekten geçiyor. Çünkü çocuktan çocuğa değişen algılama yetenekleri bir bilginin öğrenilmesindeki en önemli aracı oluşturuyor.





Çoklu zeka teorisine göre; çocukların farklı zeka alanları var ve bu alanları kullanmaları da farklılık gösteriyor. Bu sınıflama içinde belirli

19 Mart 2012 Pazartesi

Doğumu doğal haliyle yaşamak ‘natürel doğum’

 Doğumu doğal haliyle yaşamak isteyenler için…

Gerekmedikçe medikal müdahale yapılmayan, hastane ortamında ve doktor gözetiminde gerçekleştirilen ‘natürel doğum’ anne adaylarının ilgisini çekiyor.



Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, natürel doğum yönteminin, doğum sürecinin doğal olarak kendiliğinden gelişmesine olanak sağladığını söyledi. Bu yöntem, hastane ortamında ve doktor

4 Mart 2012 Pazar

Hipnoz tekniği ile ağrısız doğum

 Hipnoz tekniği ile ağrılı doğuma son

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Ayşe Duman, hipnoz tekniği ile yaptıkları ağrısız doğumun 2 aşamada gerçekleştiğini belirterek, ''Birinci aşamada geçmişin hipnozunu bozup ikinci aşamada doğumun doğallığını, keyfini, neşesini bilinçaltına programlıyoruz'' dedi.



Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Ayşe Duman, son dönemlerde doğal doğum bilincinin artmasıyla, çalışmalarını daha çok anne karnındaki çocuklara yapılan gereksiz müdahaleleri ve bunun getirisi olarak gereksiz sezaryenleri engellemek yönünde yoğunlaştırdığını söyledi.

2 Mart 2012 Cuma

Aileler çocuklarını yılda en az 1 kez muayene ettirmeli

Yılda 3 bin çocuk kanser oluyor

Çağın hastalığı kanser, yaşını giderek küçültüyor. Erken teşhisle çocukların yüzde 60’ı kurtulabiliyor…

Yılda 3 bin çocuk kanser oluyor KARANLIK MANZARA
Kanser dünya gündeminden düşmüyor, tıp bazı kanser türlerinde maalesef çaresiz kalıyor. Üstelik kanser yaş ortalamasını küçülterek giderek yayılıyor. Çukurova Üniversitesi’den Prof. Dr. Atila Tanyeli de her yıl ortalama 3 bin çocuğa kanser tanısı konulduğunu söyleyerek, karanlık manzarayı gözler önüne seriyor.
 
YILDA 1 KEZ MUAYENE
 
Erken tanıda ortalama 100 çocuk hastanın 60’ının kurtarıldığını belirten Prof. Dr. Tanyeli, “Lösemi ve böbrek tümörlerinin

23 Şubat 2012 Perşembe

Çocukların ''mikrop haritası''

Erken çocukluk döneminde verilen hijyen eğitiminin yaşam boyu devam ettiği gerçeğinden yola çıkan İstanbul Üniversitesi kentteki 3 okulda öğrencilerin ellerinden sürüntü örnekleri alarak, çıkan sonuçlara göre hijyen eğitimi verilmesini öngören projesini hayata geçirdi.

İÜ'nün yürütücülüğünde İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ve Dünya Yaşlanma Konseyi ile İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla gerçekleştirilen ve ilköğretim okullarında okuyan öğrencilerin ellerinin mikrobiyolojik profilinin çıkarılmasını ve çıkan profile göre de hijyen eğitimi verilmesini öngören ''Sağlıklı Yaşlanma Platformu ve Erken Çocukluk Dönemindeki Hijyen Bilinci'' projesi, 3 pilot okulda başladı.

14 Şubat 2012 Salı

Bebekler ne zaman kelimeleri anlıyor

Bebeklerin "elma" gibi temel sözcükleri altı aylıkken anlamaya başladığı belirlendi.

"Proceedings of the National Academy of Sciences" adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre bebekler, yetişkinlerin kastettikleri şeyleri sanılandan çok daha önce anlamaya başlıyor.
Araştırma, 6 ila 9 aylıkken ana dillerindeki sözcükleri ayırt etmeye başlayan bebeklerin bir konuşmanın anlamını da bir yaşına geldiklerinde tam anlamıyla kavrayabildiklerini gösterdi.

10 Şubat 2012 Cuma

Bebekler için en iyi ek besin

Uzmanlar, bebekler için anne sütünü tamamlayıcı en iyi ek besinin sütle yapılmış tarhana çorbası olduğunu söylüyor.



Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Artan, bebeklerde anne sütünü tamamlayıcı ek besinlerle ilgili bilgilerin güncellendiğini anlattı.
Artan, anne sütünün sayısız faydası olduğunu, 1-1,5 yıl anne sütü ile beslenmeye devam edilmesi gerektiğini vurguladı. Yakın zamana kadar ''Ek besinlere ne kadar geç başlanırsa o kadar iyi olur'' düşüncesinin hakim olduğuna dikkati çeken Artan, tüm yararlarına rağmen 6. aydan sonra anne sütünün besinsel değerinin bebeğin gereksinimlerinin gerisinde kaldığına işaret etti.
Prof. Dr. Artan, ''Günümüzdeki çalışmaların sonuçları çok net bir şekilde bize göstermektedir ki anne sütüyle beslenmeye tamamlayıcı ek besinlere en erken 4 aylıkken, en geç de 6 aylıkken başlamak gerekiyor'' dedi.
Ek besinlerin bu sürelerde yavaş yavaş beslenmeye girmesinin zorunluluk olduğunu vurgulayan Artan, bebeğin bağışıklık belleği ve toleransı ile bağışıklık sisteminin yabancı besinlere hoşgörü kazanabilmesi için bu yaş döneminin kritik önem kazandığını söyledi.

En iyi ek besin tarhana

Bebeklik çağındaki tamamlayıcı beslenme çözümlerinde ev yapımı sebze çorbalarının çok önemli olduğuna işaret eden Artan, kadınların patates, pirinç, mercimek, kabak, havuç ve maydanozu bir tencerede kaynatarak süzgeçten geçirdiklerini ve ezerek bebeğin sevebileceği kıvama getirdiklerini anlattı. Zeytinyağı ile zenginleştirilen bu çorbaya alternatif olarak tavuk suyu ve yoğurt çorbalarının da verildiğine işaret eden Artan, bebeklerde tamamlayıcı en iyi ek besinin tarhana çorbası olduğunu vurguladı.
Artan, tarhananın içindeki vitamin ve minerallerin oldukça önemli olduğunu, bazı aminoasitleri dengeli olarak içerdiğini, özellikle B vitamini yönünden zengin olduğunu, kalsiyum, demir ve çinko bulundurduğunu kaydetti.
Tarhananın yapımında bölgelere göre küçük farklılıklar bulunduğuna işaret eden Artan, ''Bu farklılıkları gidererek tarhanayı bir bebek besini haline getirmenin yolu, tarhanayı sütle pişirmekten geçiyor. Su yerine sütle yapılan tarhana, besinsel değeri oldukça yüksek, yeterli ve ideal bebek ek besinidir'' dedi.
Tarhananın içindeki vitamin ve minerallerin yeterli olduğunu ve ekstra tuz eklememesi gerektiğini dile getiren Artan, ''Sütle pişirilen tarhana anneler için hazırlaması kolay ve ekonomik bir çözüm. Mümkünse tarhanayı 6. aydan sonra süt ile pişirerek vermemiz gerekiyor'' diye konuştu.
Kuru tarhananın 100 gramında 1,3 gram protein olduğunu ve sütle pişirildiğinde mükemmel bir protein içeriğine sahip olduğunu anlatan Artan, 200 mililitre süte 2 kaşık tarhana ile bebek için gerekli çorbanın hazırlanabileceğini söyledi. Artan, süt olmadığı durumlarda tavuk ya da et suyu ile yapılacak tarhana çorbasının da bebek için çok önemli bir ek besin kaynağı olduğunu kaydetti.

8 Şubat 2012 Çarşamba

Gereksiz vitamin, meyve ve sebze, antibiyotik

Gereğinden fazla C vitamini almanın sağlıklı bireyleri hastalıklardan korumadığına dikkat çeken uzmanlar, anne ve babaları çocuklarına gerektiği kadar vitamin, meyve ve sebze yedirmeleri, gereksiz yere antibiyotik vermemeleri konusunda uyarıyor.


Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu, araştırmaların, gereğinden fazla C vitamini almanın sağlıklı bireyleri hastalıklardan korumadığını ortaya koyduğunu belirterek, çocuklara gerektiği kadar meyve ve sebze yedirilmesi gerektiğini bildirdi.
Karaböcüoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, çocuklarda sık görülen üst solunum yolu hastalıklarına karşı alınması gereken önlemler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Çocuklarda depresyon

Çocuklarda depresyon uzun vadede arkadaşlık kurma ve mevcut arkadaşlığı korumayı olumsuz etkiliyor.

Psikoloji dergisi Child Development'de sonuçları yayımlanan bir araştırmaya göre, depresyona, sosyal iletişimdeki problemler neden olmuyor, aksine depresyon nedeniyle insanların sosyal iletişimi zayıflıyor.
Amerikalı bilim insanlarının 4. sınıf öğrencileri arasında yaptığı ve üç yıl süren araştırmada, depresyon belirtileri gösteren çocuklarla çevresindekilerin daha fazla alay ettiği, bir süre sonra da o çocuğun giderek daha az sevildiği ortaya çıktı.

8 Ocak 2012 Pazar

İnternette kaydettiğiniz bilgilerin yok olmadığını unutmayın - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler

İnternette kaydettiğiniz bilgilerin yok olmadığını unutmayın - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: Konya Bilişim Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, sosyal ağlarda kayıtların çok sayıda senkronize olmuş sunucular üzerinde tutulduğunu belirterek, kullanıcıları bilgi paylaşırken dikkatli olmaları konusunda uyardı.

- Sent using Google Toolbar

İnternet Dünyası internet,bilgisayar,pc news,bilişim

'Sezaryeni tercih etmeyin' - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler

'Sezaryeni tercih etmeyin' - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İzzet Yücesoy, özel hastanelerde, normal doğumun süresinin uzun olması nedeniyle sezeryanın tercih edildiğini belirterek, ''Devlet hastanelerinde, sezaryanla doğum özel hastanelere göre çok daha az'' dedi.

- Sent using Google Toolbar

Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri

6 Ocak 2012 Cuma

Tuzlu yiyecek düşkünlüğünün nedeni bebeklikte

Bebeğin yediği ilk gıdalar, daha sonra tuzlu yiyecek sevip sevmeyeceği konusunda etkili oluyor.

Sağlık açısından önemli olan bu durumu Amerikalılar 61 çocukla gerçekleştirdikleri bir araştırmayla ortaya koydu. Birkaç aylıkken yumuşak ekmek, ezilmiş patates ya da benzer tuzlanmış yetişkin yiyeceği yiyen bebekler, okulöncesi çağda tuzlu yiyecekleri daha çok seviyor. Oysa az tuzlu bebek maması veya meyveyle beslenen bebeklerde tuzlu yiyeceğe düşkünlük gelişmiyor.

Yaşamın ilk aylarındaki gıdaların daha sonraki tat tercihi konusunda önemli olduğunu gösteren kanıtlar, günden güne artıyor diyor Philadelphia Monell Kimyasal Duyular Merkezi’nden Leslie Stein (American Journal of Clinical Nutrition). Bu, özellikle de tuz için geçerli olabilir, nitekim bebekler doğduklarından itibaren acımsı