Sayfalar

6 Ocak 2012 Cuma

Tuzlu yiyecek düşkünlüğünün nedeni bebeklikte

Bebeğin yediği ilk gıdalar, daha sonra tuzlu yiyecek sevip sevmeyeceği konusunda etkili oluyor.

Sağlık açısından önemli olan bu durumu Amerikalılar 61 çocukla gerçekleştirdikleri bir araştırmayla ortaya koydu. Birkaç aylıkken yumuşak ekmek, ezilmiş patates ya da benzer tuzlanmış yetişkin yiyeceği yiyen bebekler, okulöncesi çağda tuzlu yiyecekleri daha çok seviyor. Oysa az tuzlu bebek maması veya meyveyle beslenen bebeklerde tuzlu yiyeceğe düşkünlük gelişmiyor.

Yaşamın ilk aylarındaki gıdaların daha sonraki tat tercihi konusunda önemli olduğunu gösteren kanıtlar, günden güne artıyor diyor Philadelphia Monell Kimyasal Duyular Merkezi’nden Leslie Stein (American Journal of Clinical Nutrition). Bu, özellikle de tuz için geçerli olabilir, nitekim bebekler doğduklarından itibaren acımsı gıdaları ağızlarından püskürtüp, tatlı gıdaları tercih ederken, tuzlulara karşı biraz kayıtsız kalıyor. Bu reaksiyonun değişip değişmeyeceği bebeklerin ilk aylarında ne yediklerine bağlı. Bu fark altı aylıktan itibaren belirgin bir şekilde kendini göstermekte.

O zamana kadar tuz içerikli gıdalar yiyen bebekler, biberonda saf içme suyu yerine tuzlu su içmeyi tercih ediyor. Aynı çocuklarla okulöncesi çağda yapılan yeni testler sonucunda da çocuklar, şekerleme ve çikolata yerine cips ve tuzlu krakerleri tercih ettiklerini söylemişler. Araştırmacılara göre ilk çocukluk döneminde edinilen beslenme alışkanlığı, yetişkinlerin az tuzlu yiyeceklere alışmalarının niçin bu kadar zor olduğunu açıklamakta.
******************************* Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi