Sayfalar

İzleyiciler

27 Şubat 2024 Salı

Yeni Doğmuş Bebeğe Nasıl Bakılır?

Nihayet minik bebeğini eve getirdin - şimdi ne olacak? Yeni doğmuş bebeğine bakmak hayatının en özel ve en değerli deneyimlerinden biri olsa da, ne yapman gerektiği konusunda şaşırmış olabilirsin, ancak ona sürekli ilgi ve alaka göstermen gerekecek. Yeni doğmuş bir bebeğe bakmak için, sağlıklı dozda sevgi ve şefkatin yanı sıra, onu nasıl dinlendireceğini, nasıl besleyeceğini ve ihtiyacı olan bakımı nasıl vereceğini bilmen gerekir.


Temel Bilgileri Öğrenmek

  1. Step 1 Yenidoğanın uyumasına yardım et.
     Yenidoğanlar, sağlıklı ve güçlü büyümeye devam etmek için çok fazla uyumaya gereksinim duyarlar - bazıları günde 16 saate kadar uyuyabilir. Her ne kadar bebek üç aylık ya da daha büyük olduğunda bir seferde 6-8 saat uyuyabilse de, başlangıçta bebekler bir seferde sadece 2-3 saat uyuyabilir ve 4 saat boyunca beslenmediyse uyandırılmalıdır.
    • Bazı bebekler doğduklarında günlerini ve gecelerini karıştırırlar. Bebeğin gece daha uyanıksa, ışıkları kısarak ve kısık sesle konuşarak gece saatlerindeki uyaranları sınırlandırmaya çalış ve bebeğin normal uyku döngüsüne başlayana kadar sabırlı ol.
    • ABÖS (Ani bebek ölümü sendromu) riskini azaltmak için bebeğini sırtüstü yatırdığından emin ol.
    • Bebeğin tek bir pozisyonda çok fazla uyuduğunda yüzünde meydana gelebilecek “yumuşak nokta”yı ortadan kaldırmak için başının pozisyonunu sağ ve sol olarak sırayla değiştir.
  2. Step 2 Yeni doğmuş bebeğini emzirmeyi düşün.
     Bebeğini emzirmek istiyorsan, doğduktan sonra onu ilk kucağına aldığın zaman, ilk kez emzirmeye başlamak için harika bir zamandır. Bebeğinin vücudunu kendine doğru çevirmelisin, böylece onun göğsünü kendine doğru tutmuş olursun. Üst dudağına meme ucunu dokundur ve ağzını açtığı zaman onu memene doğru çek. Bebeğin ağzı meme ucu alanını mümkün olduğunca kaplamalıdır. Bebeğini emzirmek için bilmen gereken bazı şeyler:[1]
    • Bebek yeterince gıda alıyorsa, sürekli olarak bağırsak hareketleriyle birlikte 6-8 bez ıslatır, uyanıkken tetikte ol. Ayrıca sürekli olarak kilo alır.
    • Bebeğin ilk zamanlarda beslenmekte zorluk çekiyorsa, strese girme; bu, sabır ve pratik gerektiren bir süreçtir. Bir hemşireden veya (doğumdan önce sana yardımcı olabilecek) bir emzirme danışmanından yardım alabilirsin.
    • Emzirmenin acıtmayacağını bil. Eğer bebeğin memeyi tutması acıtıyorsa, serçe parmağını bebeğinin diş etleri ve göğsün arasına yerleştirerek emmeyi kes ve işlemi tekrarla.
    • Bebeği doğumunun ilk 24 saati içinde yaklaşık 8-12 kez emzirmelisin. Sıkı bir takvime bağlı kalmak zorunda değilsin, ancak bebeğin açlık belirtileri gösterdiğinde, ağzıyla meme aradığında, onu emzirmelisin. En az dört saatte bir emzirmeli, hatta gerekirse onu beslemek için nazikçe uyandırmalısın.
    • Kendinin de rahat bir pozisyonda olduğundan emin ol. Besleme süreleri 40 dakika kadar sürebilir, bu nedenle emzirirken sırtını yaslayabileceğin rahat bir yer seç.
    • Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı uygula. Yeterince su iç ve normalden daha fazla açlık hissetmeye hazırlan ve buna göre davran. Alkol veya kafein kullanımını sınırla, çünkü bu maddeler anne sütüne geçer.
  3. Step 3 Yenidoğan bebeğini mama ile beslemeyi düşün.
     Bebeği mama ile veya emzirerek beslemeyi seçmek kişisel bir karardır. Bazı araştırmalar emzirmenin bebeğin için daha sağlıklı olabileceğini gösterirken, bu kararı vermeden önce kendi sağlığını, rahatlığını ve diğer farklı faktörleri de göz önünde bulundurmalısın. Mama ile besleme, bebeğini ne kadar beslediğini bilmeni, yemek miktarını sınırlamayı ve kendi diyetini kısıtlamak zorunda kalmamanı kolaylaştırabilir. Bebeğini mama ile beslemeyi tercih edersen, bilmen gereken şeyler: [2]
    • Mamayı hazırlarken mamanın etiketindeki yönergeleri uyguladığından emin ol.
    • Yeni alınan şişeleri strelize et (mikroplardan arındır.)
    • Bebeğini her iki veya üç saatte bir ya da aç göründüğünde besle.
    • Buzdolabının dışında bir saatten fazla bırakılmış veya bebek tarafından bitirilmemiş mamayı at.
    • 24 saat dolana kadar mamayı buzdolabında sakla. Dikkatlice ılıt çünkü birçok bebek bu şekilde tercih eder, ancak gerekli değildir.
    • Daha az hava almasına yardımcı olmak için bebeğini 45 derecelik bir açıyla tut. Ona kafa desteği sağlayarak yarı dik bir pozisyonda kucağına al. Şişeyi eğ, böylece şişenin emziği mama ile dolar. Asla şişeyi itme. Bu, bebeğin boğulmasına neden olabilir.
  4. Step 4 Bebeğini bezle.
     İster kumaş ister kâğıt bez kullanıyor ol, eğer yeni doğmuş bir bebeğe bakıyorsan, bebek bezi değiştirme uzmanı olmalısın ve bunu hızlı yapmalısın. Hangi metodu kullanırsan kullan, bebeğin bezini günde yaklaşık 10 kez değiştirmeye hazır ol. İşte yapman gereken şeyler:
    • Malzemelerini hazırla. Temiz bir bez, bağlayıcı şeyler (kumaş bez kullanıyorsan), pişik kremi (tahrişler için), bir kap ılık su, temiz bir silme bezi, pamuk veya ıslak mendil.
    • Bebeğinin kirli bezini çıkar. Eğer ıslaksa, bebeğini sırtüstü yatır ve bezini çıkar ve genital organını silmek için su ve temizleme bezi kullan. İdrar yolu iltihabından korunmak için kız bebeklerin genital organını önden arkaya doğru sil. Eğer tahriş varsa, biraz krem sür.
    • Temiz bezi aç ve bebeğinin bacaklarını ve ayaklarını nazikçe yukarı kaldırarak bebeğinin alt tarafına doğru it. Bezin ön kısmını bebeğin bacakları arasından göbek kısmına doğru çek. Sonra, bezdeki yapışkan bantları aç ve güvenli bir şekilde bezi yapıştır ki böylece bez güvenli ve sağlam olur.
    • Bez tahrişinden uzak durmak için bebeğinin bezini, dışkıladıktan hemen sonra değiştir, bebeği silmek için sabun ve su kullan. Bebeğinin poposunun hava almasını sağlamak için günde birkaç saat bezsiz durmasını sağla.
  5. Step 5 Bebeğine banyo yaptır.
     İlk hafta içinde, bebeğine dikkatlice sünger banyosu yaptır. Bebeğin göbeği düştüğünde, haftada iki veya üç kez düzenli banyo yaptırmaya başlayabilirsin. Bunu doğru yapmak için, havlu, sabun, temiz bez gibi malzemeleri önceden hazırlamalısın. Böylece bebeğin mızmızlanmaz. Banyo yaptırmaya başlamadan önce küveti veya bebek küvetini 7,5 cm kadar ılık suyla doldur. Bundan sonra şunları yap:
    • Yardım alıp alamayacağını araştır. Biraz korkmuş olabilirsin veya bebeğe ne zaman ilk banyosunu yaptıracağını bilemeyebilirsin. Eğer öyleyse, eşinin veya bir aile üyesinin de yanında olmasını sağlamaya çalış. Bu sayede, bir kişi bebeği suda tutarken, diğeri onu yıkayabilir.
    • Bebeğini dikkatlice soy. Bebeğin önce ayaklarını küvete koyarak kaydır, diğer bir elinle de bebeğin boynunu ve ellerini destekle. Bebeğe ılık su dökmeye devam et ki üşümesin.
    • Yumuşak sabun kullan ve dikkatli ol ki böylece bebeğinin gözlerine kaçmasın. Bebeğini elinle ya da bir bez ile yıka, onu üstten alta ve önden arkaya doğru nazikçe yıkadığından emin olun. Bebeğinin vücudunu, cinsel organlarını, saç derisini, saçını ve yüzünde toplanan kuru mukusu temizle.
    • Bebeği yine ılık su dökerek durula. Onu temiz bir bezle sil. Bebeği küvetten dışarı al bu arada tek elinle onun boynunu ve başını desteklemeye devam et. Dikkatli ol, bebekler ıslakken kaygan olurlar.
    • Bebeğini kapşonlu bir havluyla sar ve kuruması için hafifçe sıvazla. Sonra alt bezini bağla ve onu giydir ve onu öp ki banyo ile pozitif bir bağlantı kursun.
  6. Step 6 Yeni doğmuş bebeğini nasıl tutacağını bil.
     Onun küçük ve kırılgan göründüğünden korkuyor olabilirsin, ancak birkaç temel teknikle, kısa sürede bebeğini nasıl tutacağın konusunda kendine güveneceksin. Yapman gereken şeyler:
    • Bebeğini tutmadan önce ellerini yıka veya mikroplardan arındır. Yeni doğmuş bebekler enfeksiyona açıktır çünkü bağışıklık sistemleri çok güçlü değildir. Senin ve bebeğe dokunacak olan kişinin ellerinin temiz olduğundan emin ol.
    • Bebeğinin baş ve boynunu destekle. Bebeğini taşıyacağın zaman başını kavra, bebeği dik tuttuğunda veya onu yere koyduğunda da başını destekle. Bebekler henüz kendi kafalarını tutamazlar, o yüzden bir bebeğin kafasının düşmesine izin verme.
    • Oynarken ya da kızgınken, bebeğini sarsmaktan kaçın. Bu bebeğin beyninde ölüme götürebilecek kanamaya sebep olabilir. Ayrıca bebeğini sarsarak uyandırmaya çalışma, onun yerine ayaklarını gıdıklayabilir ya da nazikçe ona dokunabilirsin.
    • Bebeğini kundaklamayı öğren. Bu, bebeğinin iki aylık olmadan önce kendini güvende hissetmesinin harika bir yoludur.
  7. Step 7 Bebeğini tut....
    Bebeğini tut. Bebeğini tutarken mümkün olduğunca baş ve boyun desteği verdiğinden emin olmalısın. Bebeğin başı dirseğinin iç tarafına ve vücudu da ön koluna yaslanmalı. Kalça ve üst bacakları eline yaslanmalı, içteki kolu ise göğsü ve karnı üzerinde durmalı. Bebeğini güvenli bir şekilde tut ve ona tüm dikkatini ver.[3]
    • Bebeğin karnını üst göğsüne yaslayarak aynı taraftaki elinle vücudunu tutabilir ve diğer elinle başını arkadan destekleyebilirsin.
    • Bebeğinin daha büyük kardeşleri ya da kuzenleri varsa veya bebek tutmayı bilmeyenlerin yanındaysa, onlara nasıl bebek tutulacağını göster ve bebeğin güvenliğini sağlamak için bilgili bir yetişkin ile beraber olduklarından emin ol.
Kısım2

Yenidoğanın Sağlığını Korumak

  1. Step 1 Bebeğine her gün "yüzüstü saati" yap.
     Bebeğin sırtüstü çok fazla zaman geçirdiği için yüzüstü yatması, onu hem zihinsel hem de fiziksel olarak geliştirir ve aynı zamanda, kollarını, başını ve boynunu da güçlendirir. Bazı doktorlar, bebeklerin günde 15-20 dakika yüzüstü yatması gerektiğini söylerken bazıları da, bebeğini büyüdükçe günün farklı zamanlarında 5 dakika boyunca karnının üzerine koyman gerektiğini söylüyor.
    • Bebeğin doğumundan bir hafta sonra göbek kordonu düştüğü andan itibaren yüzüstü saatine başlayabilirsin.
    • Yüzüstü saatini eğlenceli hale getirmek için bebeğinle oyna. Göz teması kur, bebeğini gıdıkla ve onunla vakit geçir.
    • Yüzüstü saati zor bir iştir ve bazı bebekler buna karşı isteksiz olacaktır. Bu gerçekleşirse şaşırma ya da pes etme .
  2. Step 2 Yenidoğanın göbek kordonu için bakım yap.
     Bebeğinin göbek kordonu, hayatının ilk iki haftasında düşmelidir. Sarımsı yeşilden kahverengiye ve siyaha kadar renk değiştirir, kurur ve kendi kendine düşer. Enfeksiyon kapmaması için düşmeden önce düzgün bir şekilde bakılması önemlidir. İşte yapman gerekenler:[4]
    • Temiz tut. Temiz suyla temizle, temiz ve emici bir bezle kurula. Dokunmadan önce ellerini yıkadığından emin ol. Göbek kordonu düşene kadar bebeği süngerle yıka.
    • Kuru tut. Hava almasını sağla ki böylece dip kısmı kurusun. Bebeğinin bezinin üst kısmını aşağı doğru kıvırarak göbeğinin açıkta kalmasını sağla.
    • Onu çekip kopartma dürtüsüne karşı diren. Kendi doğal sürecinde düşmesine izin ver.
    • Enfeksiyon belirtilerine karşı tetikte ol. Göbeğin yanında biraz kuru kan veya biraz kabuk görmek doğaldır; Ancak, eğer göbek kokulu bir akıntı veya sarımsı bir iltihap üretirse, kanamaya devam ediyorsa veya şişmiş ve kırmızı ise hemen bir doktora gitmelisin.
  3. Step 3 Ağlayan yenidoğanı sakinleştirmeyi öğren.
     Deneyebileceğin bir kaç yöntem olsa da, eğer bebeğin huzursuzsa hemen sebebini bulman kolay değildir, birkaç şey denemen gerekebilir. Bezinin ıslak olup olmadığını kontrol et. Onu doyurmayı dene. Eğer bu işe yaramazsa, (hava soğuksa) bir kıyafet daha giydirmeyi, (sıcaksa) bir kıyafet çıkarmayı dene. Bazen, bebek sadece senin onu tutmanı istiyordur ya da çok fazla uyarıcı edici şey vardır. Bebeğini tanıdıkça onun sorununu bulmakta daha iyi olacaksın.[5]
    • Bebeğin sadece geğirmek istiyor olabilir.
    • Onu hassas bir şekilde sallaman veya ona ninni söylemen yardımcı olacaktır. Bunlar işe yaramazsa ona bir emzik ver. Sadece yorgun olabilir, bu yüzden onu sadece yatır. Bazen bebekler sadece ağlar, uyuyana kadar susmasını beklemen gerekebilir.
  4. Step 4 Yeni doğan bebeğinle iletişim kur.
     Onunla henüz oynayamazsın, ancak bebekler de bizim gibi sıkılırlar. Onu günde bir kez parka götürmeyi, onunla konuşmayı, vakit geçirdiği odaya resimler koymayı, müzik dinlemeyi veya arabayla gezdirmeyi dene. Unutma, bebeğin henüz bir bebek ve zor oyunlara hazır değil, bebeğini sarsma ve mümkün olduğunca ona karşı nazik ol.
    • Başlangıçta yapabileceğin en önemli şey bebeğinle bağlantı kurmaktır. Bu bağı, bebeğini okşayarak, kucaklayarak, onunla cilt teması kurarak, hatta bebek masajı yaparak kurabilirsin.
    • Bebekler sesleri severler, bu yüzden onlarla konuşmaya, oynamaya, şarkı söylemeye veya mırıldanmaya başlamak için asla erken değildir. Bebeğinle bağ kurarken, ona biraz müzik dinlet veya onu çıngırak veya cep telefonu gibi ses çıkaran oyuncaklarla oynat.
    • Bazı bebekler dokunmaya ve ışığa karşı diğerlerinden daha hassastır, bu nedenle bebeğin senin bağ kurma çabalarına cevap vermiyor görünebilir, o zaman bebeğin alışana kadar ses ve ışığı ağırdan al.
  5. Step 5 Bebeğini düzenli olarak doktora götür.
     İlk yıl kontroller ve aşılar için muhtemelen onu sıklıkla doktora götüreceksin. Birçok ilk yeni doğanın doktor ziyareti, anne ve bebeği hastaneden taburcu olduktan sadece 1-3 gün sonra içinde gerçekleşir. Bundan sonra, her doktorun programı biraz değişir, ama genellikle yeni doğmuş bebeğini doğumdan sonraki iki hafta ile bir ay içinde, ikinci aydan sonra ve sonrasında ayda bir doktora götürmelisin. [6] Bebeğinin normal olarak büyüdüğünden ve gerekli bakımı aldığından emin olmak için bebeğin için düzenli doktor randevuları planlaman önemlidir. [7]
    • Anormal bir şey fark etmen durumunda doktora gitmen önemlidir; olanların anormal olduğundan emin olmasan bile, sormak için her zaman doktorun ofisini aramalısın.
    • Dikkat etmen gereken bazı belirtiler şunlardır:
      • Dehidrasyon (Sıvı kaybı): günde üç ıslak bezden az çıkarması, aşırı uyku hali, ağız kuruluğu.
      • Dışkı düzeni problemleri: ilk iki gün boyunca dışkılama yapmadıysa, dışkısında beyaz mukus, kırmızı lekeler veya çizgiler varsa, aşırı yüksek veya düşük ateşi varsa
      • Solunum problemleri: hırıldama, burun deliklerinin açılması, hızlı veya gürültülü solunum, göğüs retraksiyonları
      • Göbek kordonu sorunları: irin, koku veya göbekte kanama
      • Sarılık: göğüste, vücutta veya gözlerde sararma
      • Uzun süreli ağlama: otuz dakikanın üzerinde ağlama
      • Diğer hastalıklar: sürekli öksürük, ishal, soluk benizlilik, ikiden fazla ardışık beslenmede şiddetli kusma, günde 6'dan az beslenme
  6. Step 6 Bebeğini araba seyahatlerine çıkarmak için hazırlan.
     Bebeğin doğmadan önce bebeğini arabaya bindirmek için hazırlanmalısın, çünkü bebeği hastaneden eve arabayla götürmen gerekebilir. Yeni doğmuş bebekler için uygun bir araba koltuğu alman ve bebeğin için sağlam ve güvenli olduğundan emin olman gerekir. Yeni doğmuş bebeğinle arabada çok fazla zaman geçirmen gerekmese de, bazı anneler bebeği arabayla gezdrimenin aslında onun uyumasına yardımcı olabileceğini fark etmiştir.
    • Bebeğin için de bir bebek koltuğu almalısın. Bu koltuklar, bebeğinin arabada dik oturmasına yardımcı olurlar, ancak arabada güvende olmasını sağlamazlar. Bu tür bir koltukta, taban kaymaz yüzeye sahip olmalı ve koltuk kısmı da daha geniş olmalıdır. Yıkanabilir kumaş ile birlikte güvenli bir kilitleme mekanizmasına sahip olmalıdır. Bebeğini, bebeğin düşebileceği yüksek bir yüzeydeki koltuğa asla koyma.
    • Çocuğunun kullanacağı koltuğun, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 150. Maddesindeki standartları karşıladığından ve çocuğuna tam olarak uyduğundan emin ol. Bebekler ve küçük çocuklar en az 2 yaşına gelene kadar arkaya bakan bir koltukta oturmalıdırlar.
Kısım3

Yeni Bir Ebeveyn Olarak Stresi Azaltmak

  1. Step 1 Mümkün olduğu kadar çok yardım al.
     Bir bebeği yalnız büyütüyorsan, o zaman mümkün olduğunca zihinsel ve duygusal güce ihtiyacın olacak. Yardımsever bir eşin veya ebeveynin ya da eşinin ebeveyni varsa, doğduğunda bebeğinin yanında olmak için fazladan yardım alman önemlidir. Bir bebek hemşiresi tutabilirsen harika olur, ama tutamazsan işini bilen kişilerden biraz daha fazla yardım alıp alamayacağını araştır.
    • Bebeğin zamanının çoğunu uyuyarak geçirse bile, kendini biraz bunalmış hissedersin ve biraz daha fazla yardımla, bebeğini idare etme konusunda daha fazla güvenli olacaksın.
  2. Step 2 Güçlü bir destek sistemi edin.
     Ailen ve senin için iyi bir destek sistemine ihtiyacın var. Bu bir eş, erkek arkadaş ya da kendi annen ve baban olabilir. Bu süreçte senin ve çocuğunun daima yanında olacak birilerine ihtiyaç duyarsın. Bebeğini tamamen yalnız büyütüyorsan, muhtemelen oldukça zorlanacak veya kendini aşırı yorgun hissedeceksin.
    • Bununla birlikte, ziyaret saatlerini ve kurallarını da belirlemelisin. Çok fazla arkadaşın ve aile üyelerin bebeği görmek için beklenmedik ziyaretler yapıyorlarsa, aslında daha fazla strese yol açıyorlar demektir.
  3. Step 3 Kendine de bak.
     Bebeğinle ilgilenmek önemli olmakla birlikte, bu kendine bakmayı ihmal etmen gerektiği anlamına gelmez. Düzenli yıkandığından, sağlıklı bir diyet yaptığından ve uykunu olabildiğince aldığından emin ol. Sen ve eşin, her ikinizin de kendinizle ilgilenecek bir süreye sahip olduğunuz bir sistem kurabilirsiniz.[8]
    • Bu, muhtemelen yeni bir hobi edinme veya hatıra yazmaya başlama zamanı olmayacak olsa da, biraz egzersiz yapma, ara sıra arkadaşlarını görme zamanı olabilir ve bu zamanı sadece “kendine” ayırmaya dikkat etmelisin.
    • Bebeğin daha yeni doğduktan sonra kendine biraz zaman ayırmak istemenin bencilce olduğunu düşünme. Kendine bakmak için biraz zaman ayırırsan, bebeğin için daha iyi bir bakıcı olacaksın.
    • Kendine yüklenme. Bütün evi temizlemenin ya da 4-5 kilo vermenin zamanı değil.
  4. Step 4 Programını boşalt.
     Bebeğinin hayatının özellikle ilk ayında herhangi bir şey olabilir. Çok fazla plan yapmadığından emin ol ve bebeğine ihtiyaç duyduğu zamanı vermeye hazır ol. Stresini, çevrendekilere bebeğinle çok meşgul olacağını bildirerek azalt ve kendini çok fazla sosyalleşmeye zorlama ya da gerçekten istemedikçe bebeğinle dışarı çıkma.
    • Bebeğine ihtiyaç duyduğu zamanı vermen gerekse de, bu senin de evde bebeğinle birlikte hapsolman gerektiği anlamına gelmez. Evden elinden geldiğince çıkman sen ve bebeğin için daha iyi olacaktır. [9]
  5. Step 5 Hareketli bir hayata hazır ol.
     Yeni doğan bebeğinle bir gün bazen 100 saat gibi hissettirse de, göz açıp kapayana kadar bebeğinin yenidoğan evresinden çıktığını göreceksin (bebeklerin 28 günde mi yoksa 3 ayda mı yenidoğan safhasını geçeceği tartışılıyor). Bu yüzden, bebeğini gördüğünde yoğun bir neşe hissi, her şeyi doğru yapamayacağın korkusu, bağımsızlığını kaybetme paniği, çocuksuz arkadaşlardan izolasyon gibi hissedeceğin tüm duygular için hazırlıklı ol. [10]
    • Tüm bu hisler tamamen normaldir ve bebeğinle yeni bir hayata başladığın zaman, tereddüt ya da korkuların arka planda kalacaktır.

İpuçları

  • Onu sık sık kucağına al.
  • Ev hayvanlarını bebeğin etrafındayken gözetim altında tut. Bunu bebeğin ve ev hayvanının iyiliği için yap. Ev hayvanı bebeği kolaylıkla yaralayabilir ya da bebeğin ona sert davranabilir ve incitebilir.
  • Eğer çalışıyorsan doğum iznine ayrıl ve bebeğinle yeterince zaman geçir. En azından 4 ay.
  • Yüksek sesler bebekleri korkutabilir.
  • Ona şarkı söyle!
  • Kendini uykulu hissettiğinde kendini bebeği taşımaya zorlama. Bebeği yaralayabilirsin. Ailenden veya çevrendeki arkadaşlarından yardım almayı dene ve biraz uyu.
  • Büyürken bebeğinin resimlerini çek.
  • Ona yüksek sesle oku.
  • Bir insana bakmak zordur. Ancak ebeveynlerin sana baktılar. Onlardan ve doktorundan da bazı ipuçları öğren.
  • Beşiği yatak odana koy, böylece bebek korkmaz.
  • Başka insanların da bebeği tutmalarını sağla, böylece diğer insanların da onu tutmalarına alışsın.

************Yeni Doğmuş Bebeğe Nasıl Bakılır******************* Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi