Sayfalar

İzleyiciler

27 Şubat 2024 Salı

Çocuk Bakıcılığı Nasıl Yapılır?

Çocuk bakıcılığı çok sabır ve olgunluk gerektirir, fakat aynı zamanda çok eğlenceli de olabilir! Eğer çocuk bakma konusunda yeniysen nasıl müşteri bulunacağı, ne kadar ücret alınacağı ve iyi bir çocuk bakıcısı nasıl olunacağına dair merak ettiğin şeyler vardır. Merak etme; biraz hazırlık ve fedakârlıkla çocuk bakıcılığı eğlenceli, tatminkâr (ve fazladan para kazandıran!) bir iş olabilir.



Başarılı Bir Çocuk Bakıcısı Olmak

  1. Step 1 Çocukları tanımak için vakit ayır.
     Çocuk bakıcılığı bir iş olduğu kadar çocukların arkadaşlığının keyfini çıkarmak için de bir fırsattır. Çocuklar seni severse seni ve kurallarını daha çok kabul ederler ve eğer onlarla bir ilişki geliştirmeye çalışırsan sana daha hızlı ısınırlar. İyi bir ilişki geliştirmek için onlarla konuş, onlara soru sor ve onlarla şakalaş. Küçük çocuklar çok uzun süre konuşmak istemeyebilirler, bu yüzden bunu oyun ve etkinlik sırasında yapmaya çalış.
  2. Step 2 Nasıl bez değiştirileceğini öğren.
     Eğer bakacağın çocuk 3 yaşından küçükse muhtemelen altı bezlidir. Eğer daha önce hiç bez değiştirmediysen bunun nasıl yapılacağını göstermeleri için bebeğin ebeveynlerine sor.
  3. Step 3 Çocuğu nasıl besleyeceğini bil.
     Çocuğu biberonla, kaşıkla nasıl besleyeceğini ve mutfakta nasıl güvende tutacağını bilmelisin.
    • Çocuğu sağlıklı yiyeceklerle besle. Çocuğun ıvır zıvır yemesine müsaade etmek iyi bir bakıcılık değildir. Kraker yemeden önce bir parça meyve yemesi gerektiğini ona anlat. Yiyeceği şeyler elma, havuç, üzüm ve portakal olabilir.
    • Çocuğun yemesine izin verilmeyen bir şeyi (kurabiye veya dondurma gibi) çok sık yemediğinden emin ol.
  4. Step 4 Uyku düzenini öğren.
     Çocukları yatağa göndermeden önce uyarı yap. Onların ebeveynlerinin izin verdiğinden 10-15 dakika daha geç uyumalarına izin verebilirsin; sadece bunun bir kıyak olduğunu bildiklerinden emin ol. Bunun haricinde, uyku saati geldiğinde kararlı ol. Biraz mızmızlanmaya hazırlıklı ol. Daha büyük çocuklar için, gerçek sorunlarla oyalama taktikleri arasındaki farkı bilmen gerekir. Bebekler için, uyku ortamının güvenli olduğundan emin olmak zorundasın.
    • Gün sonu rutinleri çocukların gevşemelerine ve vücutlarına uyuma zamanının geldiğini bildirmelerine yardımcı olur. Belki çocuğun yatmadan bir saat önce televizyon veya bilgisayar yasağı olabilir. Eğer normalde yatmadan önce kitap okuyor, sessizce konuşuyor veya müzik dinliyorlarsa aynı rutini takip et.[1]
    • Bilindik şeyleri uygula. Çocuğu tuvalete götür (veya gece bezini tak). Çocuğun dişini fırçalamasına yardımcı ol. Ebeveynlerinden çocuk yatağa girmeden önce başka nelerin yapılması gerektiğini öğren.[2]
    • Daima bebekleri (veya çocukları) belirlenmiş uyku alanlarında (yatak, beşik, anne yanı beşik) yatır. Bu, özellikle uyku alanları olması gerektiği gibi olmadığında incinebilecek bebekler için önemlidir. Eğer varsa minderleri, yastıkları, peluş oyuncak hayvanları ve diğer eşyaları beşikten çıkar. Bebekleri yatırırken sırt üstü yatırmaya dikkat et. Bu, boğulma riskini azaltmaya yardımcı olur.
    • Çocuğa genellikle birlikte uyuduğu emzik, peluş hayvan veya battaniye gibi rahatlatıcı eşyaları ver. Bebeklere peluş hayvan veya benzeri şeyler verme.[3]
    • Eğer çocuk seni çağırırsa/uyanırsa yanına gitmeden önce bir dakika bekle. Kendi başına tekrar uykuya dalabilir. Eğer bebek tekrar uyuyamazsa onun kollarını veya karnını nazikçe sıvazla. Eğer kullanıyorsa emzik de yardımcı olabilir. Ebeveynlerin ne tür rahatlatma taktiklerini uyguladığını öğren.
  5. Step 5 Oyun zamanı etkinliklerine eşlik et.
     İşin çocuklara göz kulak olmak olsa da, onlarla oynayarak olabildiğince etkileşim hâlinde olman gerekir. Oyun çocuğun yaşına göre değişiklik gösterecektir; eğer bir bebeğe bakıyorsan yüz mimikleri yapmak ve oyuncak tutmaktan başka bir şey yapman gerekmez. Çocuk için yapacağın şeyler konusunda biraz yaratıcı olarak onun ilgisini çek ve onu tehlikelerden koru. Öyleymiş gibi yapma oyunları çok eğlencelidir. Çocuklarla basit bir el sıkışması bile yapabilirsin.
    • Eğlendirici ol. Ebeveynler, kuralları pekiştirirken ve disiplini korurken çocukların eğlenmesine yardımcı olan çocuk bakıcılarını severler. Çocuklardan en sevdikleri oyuncakları göstermelerini iste. Farklı yaşlardaki çocukların hangi oyunları sevdiklerini ebeveynlerden ve diğer çocuk bakıcılarından öğren. Eğer mümkünse çocukları dışarı çıkar.
    • Oyuncaklar, masa oyunları ve hareketli oyunlar büyük çocuklar için güzel seçeneklerdir. Yapmayı en çok sevdikleri şeyin ne olduğunu sor. Hatta Monopoly, Kızma Birader, Uno gibi onların yaşındayken en sevdiğin birkaç oyunu ve oyuncağı da getirebilirsin.
    • Ekrandan uzak dur. Ebeveynler sana çocuğa göz kulak olman için ödeme yapıyor, tüm gün onları televizyon karşısında tutman için değil.
  6. Step 6 Hikâyeler anlat.
     Çocuklar hikâyeleri severler ve çok kötü hikâye anlatanlardan bile etkilenirler. “Ayakkabıcı ve Elfler” veya “12 Dans Eden Prenses” gibi duymadıklarını düşündüğün, pek bilinmeyen peri masallarını öğren. Hikâyeleri ödül olarak bile kullanabilirsin.
  7. Step 7 Eğlenceli projeler bul.
     Eğer çocuklara göz kulak olurken çok zaman harcıyorsan birlikte herkesin eğlenebileceği projeler yapabilirsin. Sanat veya el işi projeleri, yeni (veya sevdiğin eski) bir tarifi yapmayı düşün. Çikolatalı kek, kurabiye ve pastalar lezizdir.[4]
    • İyi bir şey yapmak üretken hissettirir, vakit geçirmeyi ve çocukların kendileriyle gurur duymalarını sağlar.
  8. Step 8 Eğer ebeveynleri onaylıyorsa onları parka götür.
     Ebelemece ve saklambaç gibi basit oyunlar çocukların hareket etmelerini sağlar ve formda kalmalarına yardımcı olur. Onlarla dans etmek de harika bir egzersizdir!
    • Eğer evden çıkamıyorsanız ve imkân varsa bahçede oynayın.
  9. Step 9 Sık sık kontrol et.
     Çocuklar zamanı ayarlama konusunda yetişkinler gibi iyi değildir ve çoğu zaman temel ihtiyaçlarını gidermeyi unuturlar. Her saat başı gibi tuvalet, su, yemek veya dinlenme ihtiyaçlarının olup olmadığını kontrol et. Çoğu zaman bunları kendi başlarına sana söylemeyeceklerdir, bu yüzden daima sorduğundan emin ol.
  10. Step 10 Programı takip et.
     Eğer ebeveynler günlük aktivite programını seninle paylaşırsa buna uyduğundan emin olmalısın. Çocukları uygun zamanda beslediğinden, onları uyuttuğundan, programa göre ödevlerini yaptırdığından vs. emin ol.[5]
  11. Step 11 Eğer izin varsa bir film izle.
     Eğer çocuklarla film izleme vaktin varsa zamanının sonuna doğru ebeveynler gelmeden önce çocukları yatıştırmak için bunu yapabilirsin. Eğer 3 saatten daha az bir süre bakıcılık yapıyorsan bu pek iyi bir fikir olmayabilir, zira ebeveynler sürenin yarısında çocukları ekran başında tuttuğun için sana kızabilirler. Şu filmleri izletmeyi düşünebilirsin:
    • Tarzan
    • Kayıp Balık Nemo
    • Karmakarışık
    • Oyunbozan Ralph
********
********Çocuk Bakıcılığı Nasıl Yapılır?************** Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi