Sayfalar

İzleyiciler

11 Şubat 2015 Çarşamba

Hamilelik Belirtileri ve Doğum Zamanının Hesaplanması


Gebe Kalmak
Şükürler olsun! Aslında bunun gerçekleşeceğine bir türlü inanamamıştınız, hamile kaldığınızı öğrenmek sizi de, eşinizi de biraz sarstı. Bebek beklediğinizi öğrendiğiniz an, şaşılacak derecede heyecan verici bir andır. Elbette her gün binlerce insanın başına geliyor; ancak, o an siz bunu bir tek kendiniz yaşıyormuş gibi hissedersiniz.
Hamile Olduğunuzu Anladığınızda
İçinizde derinlerde bir yerlerde minicik bir hücre yumağının hayatınızı sonsuza dek değiştireceğinden şiddetle şüphelenirsiniz; ama bundan henüz emin olamazsınız.
Bazı anne adayları hamile olduklarını “bilirler’ fakat, büyük çoğunluğu döllenmeden yaklaşık on dört gün sonraya kadar bunu idrak edemezler. Adetinizin geciktiğini fark etmeniz hamile olma ihtimalinizin ilk işaretidir. Buna rağmen, fazla sık rastlanmasa da, hamileyken bile âdet görmeniz mümkündür. Eğer gebelik testiniz pozitif çıkarsa ve âdet görmeye devam ederseniz, bu durumu doktorunuzla görüşmelisiniz.
Gebelik testleri
ilk üç ayı
Birçok insan marketten ya da eczaneden gebelik testleri alır ve bunları evde uygular. Eğer isterseniz, doktorunuza gidip onun denetiminde gebelik testi yaptırabilirsiniz. Sağlık kurumlan da evde yapılan testlerin çok benzerini kullanmaktalar. En temel gebelik testi ıdrarmızdaki HCG (human chorionic
gonadotrophin) hormonunu kontrol eder. Test çubuğunun üzerine damlatacağınız bir miktar idrar, kısa pencerede renk değişimi olmasını sağlar ve bu da, hamile olduğunuz anlamına gelir. Eğer minik pencerede hiçbir renk değişimi olmazsa, sonuç negatif demektir. Âdet görmeniz gereken günde bu leşti uygularsanız bazen çok hafif bir renk değişimiyle karşılaşabilirsiniz. Bu testin sonucu pozitiftir, yine de birkaç gün içinde yeniden tekrarlamak isteyebilirsiniz. Test sonucu negatif çıkar, ancak siz hâlâ kendinizi hamile gibi hissetmeye devam ederseniz, birkaç gün sonra tesri tekrar uygulayın. Hâlâ şüpheniz kalırsa, doktorunuz size kan restleri uygulayarak kesin tanıyı koyacaktır.

Diğer Hamilelik Belirtileri
Birçok anne adayı, hamileliğin ilk dönemlerinde hiçbir farklılık hissetmezler. Bazı anne adaylarıysa gebeliğin bazı belirtilerini fark ederler.
– Daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissederler
– Sabah yorgunlukları olur.
– Ağızda tuhaf bir tat ( metalik bir tat )
– Mide bulantısı
– Göğüs uçlarının hassaslaşması ve uçlarının koyulaşması
– Yemek kokusunun ağırlaşması, mide bulandırması
Bazı anne adayları eşinin koktuğunu söylemektedirler.
Doğum Zamanının Hesaplanması
Ortalama hamilelik süresi, gebeliğin başlangıcından itibaren 26b gündür. Gebeliğin tam olarak ne zaman gerçekleştiğini bilmek zor olduğundan, doğum zamanı genellikle son âdetinizin ilk gününden itibaren hesaplanır. Bu da sizin tahmini doğum yapma tarihinizin, son âdetinizin ilk gününden 280 gün sonraya denk gelmesi demektir.
Tahmini doğum zamanınızı hesaplamak için, son âdetinizin ilk gününü, yandaki tablonun sol tarafındaki sütunlardan bulun.
Bu tarihin sağ yanındaki komşu sütunda yazan tarih, sizin tahmini doğum yapma tarihinizdir.
Bunun sadece bir tahmin olduğunu ve pratikte çok az bebeğin verilen tarihle doğduğunu unutmayın. Âdet periyotlarınız 28 günde bir tekrarlanmıyorsa, doğum yapma tarihinizi önceden tahmin etmek zordur. Doktorlar normal hamilelik süresini 38-42 hafta aralığı olarak kabul ederler.
Bebeklerde Cinsiyet Nasıl Belirlenir?
Bu yeni insanı dünyaya getirirken, siz ve eşiniz malzemeyi yarı yarıya sağlarsınız ve genleriniz eşsiz bir biçimde yeniden düzenlenir. Sadece cinsiyet belirlenirken sizin ve eşinizin genleri farklı çalışır. Kadının ürettiği her yumurta X kromozomu taşır; çünkü, dişiliğin genetik kodu XX’tir. Ancak sperm, iki ‘farklı biçimde gelebilir: X kromozomu taşıyan sperm (yumurtayla birleşince bebek kız olur) ve Y kromozomu taşıyan sperm (bu durumda bebek erkek olur). Böylece bebeğinizin kız mı, yoksa erkek mi olacağı, siz daha hamile kaldığınızı bile fark etmeden önce, döllenme sırasında belirlenmiş olur.



******************************* Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi