Sayfalar

21 Kasım 2011 Pazartesi

Pnömokok Nedir - Nasıl Korunuruz

Çocuğunuzu Pnömokoktan Koruyun!

Pnömokok, bazı bakterilerin neden olduğu, erişkinler de dahil olmak üzere daha çok 5 yaşın altında olan çocukları etkisi altına alan çok tehlikeli bir hastalıktır.
Solunum yolu ile bulaşan, zatürre, menenjit, orta kulak iltihabı, sinüzit ve bakteriyemi gibi hastalıklara neden olan pnömokok, her yıl 1.2 milyon çocuğun ölümüne neden olmaktadır. Erişkinlerde ise daha çok orta kulak ve sinüzitin başlıca nedeni olarak görülmektedir.
Çocuk ölümlerine neden olan bu hastalığı, Amerikan Hastanesi Pediatri Uzmanı Dr. Gülsemin Güloğlu’na sorduk. Kendisine verdiği yanıtlar için çok teşekkür ederiz.

Amerikan Hastanesi Pediatri Uzmanı Dr. Gülsemin Güloğlu cevaplıyor.


Pnomokok küçük çocukları etkisi altına alıyor…
Pnömokok nedir ve nasıl bir hastalıktır?
Pnömokok vücudun farklı bölgelerinde ciddi enfeksiyon hastalıklarına neden olan bir bakteri türüdür. Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda bazen ölümcül olabilen veya kalıcı hasarlara yol açabilen hastalıklara neden olabilir.
Türkiye’de görülme sıklığı nedir?
Pnomokok enfeksiyonlarının ülkemizde yaklaşık 250 menenjit, 2500 bakteriyemi, ve 2.5 milyon orta kulak iltihabına neden olduğu tahmin edilmektedir.

Pnömokok daha çok çocuklarda mı görülür?
Pnömokoklar sağlıklı insanların burun, geniz ve boğazında yaygın olarak bulunurlar. Küçük çocuklar bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmediği için pnömokoklara karşı daha savunmasızdır. Bu nedenle pnömokok enfeksiyonları çocuklarda daha ağır seyredebilir.
Hastalık solunum yolu ile bulaşıyor
Hastalık bulaşıcı mıdır? Çabuk bulaşan bir hastalık mıdır?
Burun ve boğazlarında pnömokok bulunan çocuklar bu bakteriyi diğer çocuklara da bulaştırabilirler. Bulaşma genellikle; öksürme, yıkanmamış ellere dokunma veya öpüşme gibi doğrudan temas yoluyla olur. Bu bakteri özellikle çocukların toplu halde bulunduğu kreş ve anaokulu gibi yerlerde çok hızla yayılabilir.
Hasta olan kişi, bu hastalığı ne kadar zaman vücudunda tutabilir ve başkalarına bulaştırabilir?
Hasta olan kişinin solunum yolu salgılarında bulunduğu sürece bulaştırıcıdır. Hasta olmadan taşıyıcı olan kişiler hastalığı uzun süre bulaştırabilirler.

Hastalığın belirtilerinden bahseder misiniz?
Pnömokok enfeksiyonları birçok ülkede zatürre, menenjit, bakteriyemi, sinüzit ve orta kulak iltihabının başlıca nedenidir.
Zatürre; Akciğerlerde iltihaplanma ile seyreden bir enfeksiyondur. “Çocukluk çağında en sık ölüm nedenlerinden birisidir”.
Belirtileri arasında ;
Öksürük
Ateş
Solunum güçlüğü, sık soluk alıp verme
Aşırı yorgunluk ve halsizlik sayılabilir.
Bakteriyemi ve menenjit; Pnömokoklar kan dolaşımına ve/veya santral sinir sistemine girdikleri zaman bu hastalıklar meydana gelir. Her iki enfeksiyon da ölümle ve kalıcı hasarlarla sonuçlanabilen son derece ciddi enfeksiyonlardır. Belirtileri arasında;
Yüksek ateş
Baş ağrısı
Kusma
Ense sertliği
Aşırı yorgunluk veya huzursuzluk
İştah kaybı
Ortakulak iltihabı; Kulak zarının arkasında bulunan bölgenin iltihabıdır. Çocukluk çağda antibiyotiklerin en sık kullanıldığı hastalıktır. Orta kulak iltihabı bazen işitme kaybına neden olabilir. Bu da konuşma gecikmesine ve okul başarısında düşmeye neden olabilir.
Belirtileri arasında;
Kulak ağrısı
Ateş
Huzursuzluk
Ağlama
Sayılabilir.
Sinüzit; Yüz kemiklerinde bulunan içi hava dolu boşlukları kaplayan zarların enfeksiyonudur. Sinüs boşlukları sıvı ile dolabilir.
Belirtileri arasında;
Ateş
Göz arkasında basınç hissi
Yüzde ağrı
Burundan soluk alıp verme güçlüğü
Genizde akıntı veya uzun süreli burun akıntısı sayılabilir.

http://www.yasamoyunu.net/cocuk_sagligi_ve_gelisimi/57539-pnomokok_nedir_nasil_korunuruz.html#post71457
******************************* Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi