Yeni doğan bebeğin göz bakımı nasıl yapılır?
Bebeğin gözünde akıntı ve ya çapaklanma varsa steril gazlı bezi kaynamış ılık suda ıslatıp gözü içten dışa doğru tek bir hareketle fazla bastırmadan silinebilir ve günde beşer onar kez olmak üzere göz pınarı denilen burun köküne yakın çıkıntılı kısma hafif dokunuşlarla masaj yapılabilir. Gözde kızarıklık yoğun çapaklanma ve şişlik varsa doktora başvurmak gerekebilir.
Yeni doğan bebeğin kulak bakımı nasıl olmalıdır?
Bebeğin kulakları içine asla temizleme amaçlı yabancı cisim sokulmamalıdır. Sadece kulağın arkası ve dış kulak kepçesi silinmelidir.
Yeni doğan bebeğin burun bakımı nasıl yapılmalıdır?
Yeni doğan bebeğin burnu serum fizyolojik içeren damlalar ile nemlendirilebilir. Dıştan görülen kurutlar yumuşak pamuklu bir mendil ile alınabilir, burun çok tıkanmış ise fazla basınç uygulamak koşuluyla nemlendirdikten sonra burun aspiratörleriyle temizlenebilir.
Yeni doğan bebeğin ağız bakımı nasıl yapılmalıdır?
Dil ve ağız mukozası normal görünümde ise ağız bakımına ihtiyaç yoktur. Ağız bakımı yapılacak ise steril gazlı bez kaynamış ve ılımış suyla ısıtılarak ağız içi tek seferde silinebilir. Eğer ağzında pamukçuk oluştuysa, doktorun önereceği ilaçlarla ağız içi ve meme ucu bakımı yapılmalıdır.
Yeni doğan bebeğin cilt bakımı nasıl yapılmalıdır?
Yeni doğan bebeğin derisi çok hassastır ve derinin temiz tutulması önemlidir. Kaynamış ılımış suyla ıslatılmış pamuk, pamuklu tülbent veya yumuşak gazlı bez kullanılarak cilt silinebilir ve iyice kurulanır. Bebeğin iç çamaşırlarının her gün değiştirilmesi gerekir. Çok sıcak ortamda kalan veya çok kalın giydirilen bebekler isilik olurlar.
Yeni doğan bebeğin genital bakımı nasıl yapılmalıdır?
Yeni doğan bebek, günde 6-8 kez bezini ıslatabilir. Bazı bebekler günde bir, bazıları da her emzirme sonrası kaka yapabilir. Yeni doğan bebeklerin bez bölgeleri uzun süre ıslak kaldığında tahriş olur. Bu nedenle bebeğin, bezinin 3-4 saatte bir değiştirilmesi gerekir. Genel olarak bebeği emzirdikten sonra altını değiştirmek uygundur. Her değiştirmede bebeğin altı pamuk ve su ile temizlenmeli ve kurulanmalıdır. Kızlarda bu temizliğin önden arkaya yapılması önemlidir. Bezi değiştirilirken bebeğin altının bir süre açık kalması iyi olur. Pişik durumunda doktorunuzun önerdiği çinko oksit içeren kremlerden kullanabilirsiniz. Kız bebeklerde ilk birkaç hafta beyaz bir akıntı olabilir bu normaldir. Erkek bebeklerde sünnet derisini geri çekip temizlemeye çalışmak ise yanlış bir davranıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
*********************
Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi