Sayfalar

İzleyiciler

7 Kasım 2010 Pazar

Bebek Bakımı Hakkında Herşey

BEBEĞİNİZİN İLK KONTROLLERİ

Doktorunuz doğum sonrası ilk muayeneden sonra ilk 24 saat içinde bir genel muayene daha yapacaktır. Bu muayenede neler inceleniyor? Gelin birlikte göz atalım.
•Bebeğin ağırlığı (doğumdan sonra %10 oranında azalmıştır, meraklanmayın. )
•Kafa çevresi, boy
•Gözde kırmızı röfle (ışık hüzmesinin gözün arka duvarına çarpıp geri gelmesi.)
•Kalp sesleri ve soluk alıp vermesi
•Böbrek, karaciğer, dalak gibi iç organların palpasyonla (dışardan elle ) muayenesi
•Yeni doğan refleksleri
•Kalçalar (çıkık olup olmadığını kontrol etmek için)
•Eller, ayaklar, kollar, bacaklar, cinsel organlar
•Göbek kordonunun geri kalan kısmı

BEBEĞİNİZ NELER YAPIYOR OLABİLİR:

Bu ayın sonunda bebeğiniz:
•Düz bir yüzeye yatırıldığında kafasını kısa süreyle kaldırabilir.
•Yüze odaklanabilir.
•Çıngırağa bir şekilde yanıt verir (ağlayarak veya sakinleşerek)
•Yüzünün 15 cm üzerinde yay şeklinde hareket ettirilen nesneyi orta hattin ötesine kadar takip edebilir.
•Ağlama dışında sesler çıkarabilir
•Sizin gülüşünüze gülüşle yanit verebilir
•Kendiliğinden gülmeye başlayabilir

Bebeğiniz bunlardan birini yada daha fazlasını yapamıyorsa doktorunuza bu konuya açmanızda fayda vardır. Genelde sonradan normale dönüş gözleniyor. Prematüre bebeklerin bu olgunluğa normal doğanlardan daha geç ulaştığını aklınızdan çıkarmayın.


1. AYDA BEBEĞİN BESLENMESİ

Bebeğinizi emzirmeye devam ediyorsunuz. Çünkü biliyorsunuz ki anne sütü ilk 6 ay boyunca bebeğinizin ihtiyacı olan en önemli besindir. Değil mi?
Bebeğinizi başarılı bir şekilde emzirmeniz için bazı ipuçları...
•Odadaki kalabalığı azaltın. Siz ve bebeğiniz bu erken dönemlerde emzirme seanslarına konsantre olmalısınız ve mümkün olduğunca az konuk ağırlamalısınız.
•Bez değişikliği yapın. Bebeğiniz biraz sakinleştiğinde bir değişiklik yapmanın zamanı gelmiştir. Temiz bir bez beslenme saatini daha rahat bir hale getirir ve hemen sonra bez değiştirme ihtiyacını ortadan kaldırır. Ancak geceleri gerekmediği sürece bez değiştirmeyin;bu tip bir müdahale bebeğin uykusuna dönmesini güçleştirir.
•Rahat bir pozisyon bulun. Kas ağrıları ve yaygın vücut ağrıları büyümekte olan bebeği taşıyan yeni anne babalar için bir meslek hastalığı sayılabilir. Bebeği garip bir pozisyonda beslemek problemi daha da arttırır. Bebeği memeyle yada biberonla beslemeye başlamadan önce sırtınıza ve bebeğin altında kalan kolunuzun altına yeterli destek sağlayarak konforunuzu sağlamaya çalışın.
•Bebeği rahatlatın. Bebeği çok sıkı sarmalamışsanız beslenme sırasında gevşetin.
•Çığlık atan bebeği sakinleştirin. Bu şekilde bebek emme olayına konsantre olamaz. Yumuşak bir şarkı söylemeyi yada biraz sallamayı deneyin. Sesiniz kötüyse bile aldırmayın!
•Bebeğinizle temas kurun. Bebeğinize ellerinizle, gözlerinizle ve sesinizle sarılın ve okşayın. Öğünlerin sadece bebeğinizin günlük besin ihtiyaçlarının değil aynı zamanda anne sevgisi ihtiyacını karşıladığını da unutmayın.
•Geğirme molası verin. Meme değiştirirken yada biberon yarılandığında bebeğinize düzenli geğirme molaları verin. Bebeğiniz emmeyi vaktinden önce kesiyorsa yine geğirme molası verin. Neden mi? Gayet basit. Bebeğinizin minik karnını dolduran yemek değil gaz olabilir.

Zamanla bebeğinizin emişinde değişiklikler olabilir. Önceleri 3-4 saatte bir beslenen bebek zamanla daha sık yada daha seyrek emmek isteyebilir. Bu sizi endişelendirmesin. Sütünüzün azaldığını yada bittiğini düşünmeyin. Bir kuyunun tam tersine süt rezervi düzenli kullanılmakla kurumaz. Hatta bebeğiniz emdikçe göğsünüz süt üretir. Bebeğinizi memenize daha sık yönelten olay büyüme veya iştah artışıdır. İştah artışı en çok üçüncü haftada, altıncı haftada ve üçüncü ayda görülür. Bazen önceleri geceleri uyuyan bebek büyümesi hızlandığı için uyanıp emmek ister. Bu durumda, bebeğin aktif iştahı annedeki süt yapımını sürekli arttırarak ihtiyacını karşılayacaktır. Böyle durumlarda sadece rahatlayın ve bebeğinizin ihtiyacına karşılık vermeye çalışın. Bebeğin iştahını karşılamak için mama vermeye başlamayın, çünkü birden emzirmeyi kesmeniz süt miktarını azaltır ve bebekte daha kolay emeceği biberona yönelir. Eğer işe geri dönmeniz gerekiyorsa, bu bebeğinizi 8-10 saat emziremeyeceksiniz demektir. Bu süt üretiminizi azaltır. Bunu önlemenin yolu bebek yanınızda olmadığı zamanlarda en az 3 saatte bir sütünüzü sağmanızdır.


Bebeği uygun ısıda tutun
Bebeği çok fazla ya da çok az giydirmek bebeğin ısı düzenlemesini bozacaktır. Genelde bebek için kendi sıcaklık ölçünüzü esas alın(eğer herkes pişerken donan ve herkes donarken pişen biri değilseniz!). Ancak bebeğin ısınıp ısınmadığını kontrol etmek için bebeğin ellerini ölçü olarak almayın. Bebeklerin elleri ve ayakları vücudunun diğer yerlerinden daha soğuktur. Neden mi? Çünkü dolaşım sisteminin daha tam olgunlaşmamıştır. Bebeğiniz hapşırdığında hemen üşüdüğünü düşünmeyin; güneş ışığına tepki veriyor ya da burnunu temizliyor olabilir. Bebeğinizin vücudu sıcaksa az giydirmemişsiniz anlamına geliyor, unutmayın. Yabancılara değil bebeğinize kulak verin. Bebekler yaygara kopararak veya ağlayarak üşüdüklerini belli ederler. Böyle bir mesaj alıyorsanız elinizin tersi ile bebeğinizin ensesini, kollarını ve giysilerin altında kalan bölgeyi kontrol edin. Bebeğiniz sıcaksa aç veya yorgun olduğu için ağlıyordur. Bebeğiniz soğuksa biraz daha giydirin. Küçük bir bebek aşırı derecede soğuksa hemen sıcak bir yere yerleştirin. Üzerinde yeterli giysi olduğu halde soğuksa vücudu onu ısıtacak kadar ısı üretemiyor olabilir. Onu giysinizin altına sokarak ısıtın. Her türlü hava koşulunda isitilmasi gereken tek yer bebegin başidir. Her nekadar atalarimiz ayagini sicak tut demişse de siz onun başini sicak tutmaya bakin. Nedenine gelince: Bebeginizin başi örtülmediginde isi kaybi çok fazla olur ve çogu bebek kafasinda yeterince saç olmadigi için üşür. Küçük bir bebek uyurken ısı kaybedeceği için fazladan ısıtmaya gerek vardır. Derin uykudayken bu ısı üretici mekanizma yavaşlar; dolayısıyla soğuk havalarda bebeğinizin üzerine bir battaniye daha örtmeniz gerekir. Geceleri soğuk havalarda odası da sıcak değilse bir uyku tulumu içinde uyutmak faydalı olabilir.Bebeği soğuk havalarda giydirmeye gelince kat kat giysiler daha etkilidir. Birkaç hafif kat giysi tek kalın bir giysi tabakasından daha etkili ısınma sağlar. Çok sıcak bir yere girdiğinizde üstteki katı çıkararak bebeğinizin ısısını ayarlayabilirsiniz.

Bebeği dışarı çıkarma:
Hastaneden eve getirirken bebeğinizi dışarı çıkarmış oluyorsunuz. Bundan sonrada dondurucu soğuklar olmadığı sürece bebeğinizi dışarı çıkarabilirsiniz. Önceki nesillerin doğumdan sonra bebeği 2 hafta boyunca evden dışarı çıkarmama görüşü artık tamamen geçersiz. Biliyorsunuz artık devir değişti! Hastaneden eve gelebilecek kadar dayanıklı olan bir bebek parka veya süper markete de götürülebilir. Ancak grip salgını varsa bebeğinizi dışarı çıkarmamanızda yarar var. Unutmayınki bebeğinizin bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en etkin yolu ona bakım sağlayan insanların ellerinin temiz olmasıdır. El yıkamaya çok özen gösterin.Bebeğinizi dışarı çıkarırken onu uygun biçimde giydirin ve yanınıza ani hava değişimleri için yedek giysi alın. Yağmurlu ve rüzgarlı havalarda bebeğinizin dışarıda geçirdiği zamanı kısıtlı tutun. Yazın güneşten, kışın da soğuktan korumak için bebeğinizin başlığını takın.

Emzik kullanımı
Bebek her ağladığında ağzına emziği tutuşturmak oldukça kolaydır, ama bebeğiniz ağlıyorsa emzik dışında bir ihtiyacı olabileceğini unutmayın.
Bebeğinize emzik vermeye hemen başlamamanız için birçok neden var. İşte bazıları:
• Bebeğinizi emziriyorsanız bebeğin kafasının karışmasına(yapay meme normal bir memeden daha farklı bir hızda emilir) ve sizi emme olayına başlayamamasına neden olur.
• İster meme, ister biberonla besleyin, bebeğiniz emzik emme duygusunu tatmin edebilir ve beslenme saatlerinde emmek istemeyebilir.
• Yeni doğmuş bebeğinizin isteklerini dile getirmek için ağlaması daha iyidir.

Bebeğin kulak bakımı
Bebeğinizin kulaklarının dış tarafını yıkama bezi ile veya pamukla temizleyin, fakat kulak kanalının içine parmak, pamuk, kulak temizleme çubuğu sokmayın. Kulak doğal olarak kendini temizleyebilir ve herhangi bir malzeme ile kiri gidermeye çalışmak kirin daha derinlere itilmesinden başka bir fayda sağlamaz. Eğer aşırı kir birikimi varsa bebeğinizin kulağında iltihap olabileceği anlamına gelir. Bu durumda doktorunuzla konuşun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

*********************

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi