"Plastik ürünlere dikkat"
Uzmanlar, özellikle tüp bebek tedavisi gören kadınları platik ürünlerin kullanımı konusunda uyarıyor.
Günlük hayatımızda kullandığımız ambalajların, kapların çoğu plastik malzemelerden oluşuyor. Ancak, yapılan araştırmalar, pek çok plastik ürünün içeriğinde bulunan “Bisfenol-A” maddesinin, üreme hormonlarını etkileyen bir özelliğe sahip olduğunu gösteriyor. Plastiklerde bulunan Bisfenol-A’nın, özellikle tüp bebek tedavisi gören kadınların kanlarında yüksek oranda bulunması ise yumurta kalitesini düşürerek, tedavi başarısını olumsuz yönde etkileyebiliyor.Memorial Antalya Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Batu Aydınuraz ve Laboratuvar Şefi Biyolog Doktor Enver Kerem Dirican, plastiklerde bulunan “Bisfenol-A”nın tüp bebek tedavisi üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.
“Yumurta sayısında azalmaya yol açabilir!”
Mutfaklarımızda yaygın bir şekilde kullanılan plastik ürünlerin pek çoğunda karşımıza çıkan “Bisfenol-A”, endokrin sistemi olarak adlandırılan iç salgı sistemini bozucu özelliğe sahiptir. Bisfenol-A, üreme hormonlarının etkisini taklit etmekte ve vücudumuzun doğal hormonlarının yerine geçer. Yapılan araştırmalar, tüp bebek tedavisi gören kadınların kanlarında bu maddenin yüksek çıkması halinde döllenme yüzdelerinin ciddi oranda düştüğünü gösteriyor.
Fareler üzerinde yapılan araştırmalara göre Bisfenol-A DNA’yı etkiliyor ve etkilenen genler yavru farelere de aktarılıyor. Ayrıca fare yumurtalıklarını da etkileyerek, üretilen yumurta sayısının azalmasına yol açan Bisfenol-A, insanlar üzerinde benzer etkilere sahip. Bisfenol-A, tıpkı farelerde olduğu gibi, tüp bebek tedavisi gören kadınlarda yumurta sayısında azalmaya yol açıyor.
Isıtılan plastik kaplar yumurta kalitenizi düşürebilir
Plastik ürünlerde bulunan Bisfenol-A’nın, kadınların yumurta sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek için plastik kapların bilinçli kullanımı büyük önem taşıyor.
Çocuk isteyen anne adaylarının, özellikle tüp bebek tedavisi gören kadınların, alabileceği önlemler şöyle sıralanabilir;
• Yiyecek-içecek saklamak amacıyla kullanılan kaplarda plastik malzemeler yerine cam ürünler tercih edilmeli
• Özellikle gıda saklanan plastik kaplar ısıtılmamalı
• Sıcak gıdalar plastik kaplara yerleştirilmemeli
• Isıtılan plastik ürünlerdeki Bisfenol-A’nın gıdaya geçişi artığından, bu tür plastik ürünler mikrodalga fırınlarda, ısıtmak ve pişirmek amaçlarıyla kesinlikle kullanılmamalıdır.
******************************* Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
*********************
Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum -- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi